Verenigingsleven - Verenigingsgebouw 'De Deining' (Krimpen aan den IJssel)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het verenigingsleven bloeide in de vroege 20e eeuw op, veelal langs ideologische lijnen. Vaak hadden de verenigingen een sportief karakter, maar ook werden veel muziek- en zangverenigingen gevormd. In februari 1921 leidde dit tot de oprichting van de Gemengde Zangvereniging Juliana in Krimpen aan den IJssel. De zangvereniging organiseerde concerten, zoals het kerkconcert in de IJsseldijkkerk, en deed mee aan zangwedstrijden. Deze competities werden op provinciaal en nationaal niveau georganiseerd.

Vraag Krimpenerwaardspel: Waaraan is te zien dat de Zangvereniging Juliana deel heeft genomen aan wedstrijden?

c. Aan de geborduurde lauwerkrans op het vaandel
d. Aan het gemeentewapen boven het vaandel
e. Aan de medailles

Veel verenigingen hadden een eigen vaandel om zich op dit soort bijeenkomsten van anderen te onderscheiden en om het saamhorigheidsgevoel te versterken.

De rijk versierde vaandels toonden vaak een afbeelding die verwees naar de naam van de vereniging, en vermeldden trots de naam en het jaar van oprichting. Een vaandel van de Zangvereniging Juliana maakt deel uit van de collectie van het Streekmuseum Krimpenerwaard.

In de jaren ’60 en ’70 nam het aantal leden van de zangvereniging gestaag af. De komst van dirigente Lenny van Tour gaf in 1982 een nieuwe impuls aan het koor. In deze periode oefende men in het verenigingsgebouw 'De Deining' aan de Tuinstraat. Deze voormalige koeienstal stond lange tijd bekend als een socialistisch bolwerk: vakbonden, politieke bewegingen en andere leden van ‘de rooie familie’ hielden er toen hun bijeenkomsten. In 2011 vierde de Zangvereniging haar 90-jarig bestaan. Het aantal leden was toen opnieuw sterk gedaald, waardoor de financiële situatie zeer kwetsbaar was geworden. In het najaar van 2012 werd besloten het koor op te heffen.

Object Streekmuseum Krimpenerwaard (afbeelding 2): 'Vaandel Juliana'

Verenigingsvaandel zangvereniging Juliana. Deze gecombineerde zangvereniging is op 1 februari 1921 opgericht in Krimpen aan den IJssel. Na 90 jaar moest het koor noodgedwongen stoppen door een ledentekort.

Adres

Tuinstraat 2
2921 XK Krimpen aan de IJssel

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0