Vesting Geertruidenberg

Horizontal tabs

Beschrijving

Vesting Geertruidenberg.

Algemeen.

De overblijfselen van de in 1833-37 aangelegde VERSTERKINGEN zijn in de jaren 1952/53 geheel gerestaureerd.

De Wallen, buitenwerken en grachten aan de noord- en westzijde van de stad, met o.a. aan de noordzijde een mooi gaaf bastion met kruithuis van 1836 en aan de westzijde het bolwerk (met binnenbastion) en een deel van de voor dit bolwerk gelegen enveloppe, zijn van belang wegens de krijgshistorische waarde.

Beschrijving.

noordelijke wallen.

A) binnengrachtse oever.

gescheiden van de achterzijde bebouwing Haven door een wandelpad, glooiend met bomen beplant talud.

Hoog bastion met steil talud, beplant met gras en fraai geboomte. Aan de binnenzijde van de bastionwal het uit 1836 daterende Kruithuis, waarvan dak en metselwerk beschadigd. De kerkhofoever bestaat eveneens uit met bomen beplant glooiend talud. Bewesten het kerkhof een stuk braakliggend land. Tot aan de dam smal glooiend, van geboomte voorzien talud gescheiden door de achterzijde van de huizen aan de Elisabeth- en Molenstraat door een pad. Bewesten de dam langs de Burgemeester Meyerstraat breed met heesters en geboomte beplant glooiend talud. Langs de stadsweg en het schiereiland met geboomte glooiend talud. De westzijde van dit grachtgedeelte wordt afgesloten door een vlakke met gras begroeide oever.

westelijke wallen.

De westelijke oever is vlak, singelachtig karakter, gedeeltelijk met wilgen en hoog geboomte beplant. De zuidelijke oever loopt tot aan de Commandeurstraat langs de Provinciale weg, is hiervan gescheiden door een smal zwak glooiend talud. De oostelijke oever van de vestinggracht wordt gevormd door de tuinen van de percelen Commandeurstraat 2, 4, 6-8 en heeft tot aan de flank van het bolwerk een zachtglooiend talud. Het bolwerk met kat rijst steil omhoog en is met gras en fraai geboomte beplant. Aan de achterzijde wordt het bolwerk begrensd door een wandelpad, hetwelk een voortzetting is van de Commendeurstraat. De oever benoorden het bolwerk heeft zacht glooiend talud.

Enveloppe.

De voor het bolwerk gelegen enveloppe met escarp en hoofdwal is beplant met wilgen en fraai geboomte.

Adres

Versterkingen door de gehele stad
4930 AA Geertruidenberg

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0