Villa in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beïnvloede stijl

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Villa, die het rechterdeel uitmaakt van het vrijstaande bouwblok Meer en Boslaan 108, Meer en Boslaan 110 en Scheveningselaan 150. De villa's werden in 1920-1923 gebouwd in opdracht van het Bouwbureau Joh.D. v.d. Houwen naar ontwerp van de architecten J. Duiker en B. Bijvoet in een door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright beinvloede stijl en behoren tot het villapark Meer en Bosch.

Een latere wijziging is het dichtzetten van het overdekte terras van de villa, met behoud van het karakter van de architectuur.

Omschrijving

Villa op L-vormige plattegrond, bestaande uit een bouwlaag onder met leipannen gedekte schilddaken. De flauw hellende daken bezitten een fors overstek die kenmerkend is voor de architectuur van Frank Lloyd Wright. Eveneens kenmerkend voor deze architectuur is de harmonische overgang van het besloten huis naar de open natuur door middel van een overdekt terras (hier later dichtgezet) en plaatsjes met lage scheidingsmuren. De villa is opgebouwd uit verschillende ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes. De muren zijn van baksteen (in een later stadium witgeschilderd) en voorzien van decoratief uitkragend metselwerk onder de daklijst. De overhoeks geplaatste ingang is vernieuwd. De rechthoekige vensters bezitten deels (vernieuwde) zijlichten.

De villa behorend tot het op de architectuur van Frank Lloyd Wright geinspireerde landhuis maakt deel uit van het door J. Duiker en B. Bijvoet ontworpen villapark "Meer en Bosch". Naast dit type komt hier ook het type landhuis geinspireerd op de Engelse cottagestijl voor. Het plan voor het villa-park is een goed voorbeeld van de toenmalige nieuwe filosofie over het gezond buiten wonen in de nabijheid van de stad.

Waardering

Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van door Frank Lloyd Wright beinvloede landhuisarchitectuur, gerelateerd aan de toenmalige opvattingen over buiten wonen in de nabijheid van de stad. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een driedubbele villa en van een in een keer ontworpen villapark heeft het pand tevens ensemblewaarde.

Adres

Meer en Boslaan 108
2554 GA 's-Gravenhage

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0