Vismarkt van Diksmuide

Horizontal tabs

Beschrijving

Water is altijd een belangrijk element geweest in het stedelijke landschap van DiksmuideDiksmuide ontwikkelt zich aanvankelijk vooral nabij de Stadsvaart of Handzamevaart. Deze vaart voorziet de stad én de grachten van water. Het drukke havenkwartier, met tal van schipperscafés en afspanningen als Den Papegaei met bijhorende magazijnen, situeert zich vooral ter hoogte van de Kleine en Grote Dijk. Sporen hiervan zijn de kaaimuur met aanmeerringen en de laad- en lostrappen.

Deze Vishal van 1924-1925 naar ontwerp van architect Lucien Coppé is heropgebouwd naar model van de vishal op de vooroorlogse vismarkt (nu Vrijheidsplein). De roodbeschilderde houten constructie op tien pijlers op arduinen blokken en met uitgewerkte korbelen en bakstenen banken voor de visverkoop.

De visvrouw “Jette” (Juliette Dekeyrel 1892-1973) is een bronzenbeeld onder de vishal en is een herinnering en eerbetoon aan de Diksmuidse vishandel.

Jette Dekeyrel was een plaatselijke volksfiguur die enkele tientallen jaren (1892-1973) geleden met haar viskar door de straten van Diksmuide trok om haar vis te slijten. Ze was de vrouw van Remi Van Hulle, uit de Esenweg. Ze was vooral bekend voor haar gerookte haring en haar roomijs dat ze tijdens de warme zomerdagen verkocht. Jette liep vaak met een sigaret in de mond, was weinig verzorgd en kon haar keel goed open zetten. Het beeld van Patrick Steen toont wel de mooiere versie van Jette.   Voor deze opdracht koos Patrick Steen niet voor zijn gekende aanpak maar creëerde een ijzeren armatuur met ijzerdraad en stukjes hout. Die creatie kleedde hij aan met klei, maakte een afdruk in gips, trok er een silicone moule over en schilderde het met was. Dit geheel gin naar de bronsgieterij. Voor het maken van dit kunstwerk deed Patrick beroep op 4 levende modellen. 

Adres

vismarkt
8600 Diksmuide

Openingstijden

vrij toegankelijk plein

Facilities

  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0