Visserijmuseum Breskens

Horizontal tabs

Beschrijving

Allereerst vertelt het museum het verhaal van de Breskense visserij. Hoe de eerste Breskense visser in 1890 geregistreerd werd als visser van de Br 1 en hoe zijn vissersboot eruitzag. Aan de hand van scheepsmodellen, maquettes foto´s en filmbeelden maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van de kleine vissersplaats.

Een spannende film toont het leven aan boord van een moderne kotter en van de vissers die bij nacht en ontij op zee zijn om hun, vaak gevaarlijke, beroep uit te oefenen.

Prehistorie

Naast de geschiedenis van de visserij laat het museum fragmenten zien van een veel oudere historie. Tijdens het vissen op platvis slepen de netten van de vissers over de zeebodem daarbij komen er, naast de vissen, nog vele andere zaken boven water. Niet alleen de beroemde oude schoenen, maar ook restanten van ooit vergane schepen en fossielen. Deze stammen uit het Pleistoceen toen de huidige Noordzee een toendra-achtige vlakte was, waar de Mammoet en de Wolharige Neushoorn rondzwierven. Fossiele haaientanden die langs de kust van Zeeuws Vlaanderen gevonden zijn, stammen uit het Mioceen en Eoceen.

Getijden

Een Getijdenklok geeft op speelse manier uitleg over de werking van eb en vloed  daarnaast is er ruime aandacht voor natuur en milieu.

Educatie

Het visserijmuseum maakt in samenwerking met het Bureau Milieueducatie Zeeuws Vlaanderen een leskist  over vis, die door de scholen gehuurd kan worden.

In het museum kunnen de kinderen tekenen, vissen, ruiken, luisteren en natuurlijk kijken. Er zijn tekeningen van de bekende schrijver/tekenaar Wim Hofmann en schilderijen van de Breskense kunstenaar Johnny Beerens.

Het Visserijmuseum is gevestigd boven de vismijn in het hart van wat nog steeds een bruisende bedrijfstak is voor het kleine vissersdorp.

Adres

Kaai 1
4511 RC Breskens

Telefoonnummer

0117-383656

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0