vrm. Huishoudschool Venlo

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Repetitielokaal met bovenwoning gebouwd in 1923 naar een ontwerp van architect Jules Kayser. De bouwstijl is Traditionalisme met elementen van het Expressionisme. Het pand maakt deel uit van de straatwand met religieuze bebouwing aan de noordzijde van Sint Martinuskerk. Deze straatwand omsluit samen met de tegenoverliggende Sint Martinuskerk een langwerpig pleintje.

Omschrijving

Halfvrijstaand repetitielokaal met bovenwoning. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een plat dak. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in halfsteensverband. Rechthoekige houten vensters en deuren. Vensters deels met glas-in-lood bovenlichten. Rechterdeel voorgevel terugliggend met in dit geveldeel een smeedijzeren toegangspoort onder een brede houten luifel naar het repetitielokaal. Linkerdeel voorgevel met hoge bakstenen plint met hierin decoratief metselwerk. In het rechterdeel van deze voorgevel drie hoge trappenhuisvensters met glas-in-lood. In het linkergeveldeel vier kleine rechthoekige vensters. In de tweede bouwlaag rechts twee kleine vensters en aan de linkerzijde een groter rechthoekig venster. Onder de dakrand decoratief metselwerk De voordeur naar de bovenwoning bevindt zich in de rechterzijgevel van het vooruitspringend geveldeel. In het terugliggend geveldeel een portaal met hierin links een dubbele toegangsdeur naar het repetitielokaal en rechts een deur naar de tuin. Portaal met authentieke vloer met rode en zwarte tegels In de tweede bouwlaag van het terugliggend geveldeel een rechthoekig venster. In de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag vijf grote vensters met glas-in-lood bovenlichten. In de tweede bouwlaag een erkervenster met links hiervan vier venstertjes die zijn dichtgezet. In de achtergevel in de tweede bouwlaag verbouwingssporen. Van het interieur is onder meer het volgende van belang. De structuur en uitmonstering van het interieur zijn vrijwel in tact. Op de begane grond een groot repetitielokaal voor het parochiekoor met in de linkerwand twee muurkasten en een kleine keuken met toiletruimte. De plafondbalken rusten op licht geornamenteerde consoles. De bovenwoning heeft een kleine hal met authentieke vloer met rode en zwarte tegels. Authentieke trap met hoofdbaluster en leuning met spijlen. Op de verdieping drie kamers en keuken met paneeldeuren.

Waardering

Het repetitielokaal met bovenwoning is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van de religieuze bebouwing van de Sint Martinusparochie in de straatwand tegenover de wettelijk beschermde Sint Martinuskerk. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect Jules Kayser. Het pand is tevens van historisch-stedenbouwkundig belang vanwege de situering in een straatwand met religieuze bebouwing en vanwege de gaafheid en typologische zeldzaamheid.

Adres

Grote Kerkstraat 38
5911 CH Venlo

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0