Waterhuishouding - Bonrepasmolen (Vlist)

Horizontal tabs

Beschrijving

Omringd door knotwilgen, slootjes, weilanden en koeien verzorgt de Bonrepasmolen in het gelijknamige buurtschap aan de rivier de Vlist al sinds eeuwen de bemaling van de aangelegen polder.

Vraag Krimpenerwaardspel: Hoe komt het dat de Krimpenerwaard zo laag ligt?

d. Door de hoge dijken langs de Hollandsche IJssel en de Lek
e. Door de inklinking van de veengronden
f. Door de klei-winning ten behoeve van de steenplaatsen

Het scheprad van de wipmolen kan het water ongeveer een meter opvoeren. In de Krimpenerwaard was dit niet voldoende, waardoor er een tweetrapsbemaling werd toegepast: vanuit de polder kwam het water via de lage, en dan hoge boezem toch in de rivieren.

De Bonrepasmolen was een zogeheten ‘molen van de lage boezem’. Eerdere molens uit de 15e en 16e eeuw stonden aan de andere kant van de Bonrepas bij de Koeneschansbrug.

Europees drama

Het doorgaans rustige Bonrepas stond in 1787 plots in het midden van een drama op Europees niveau. Vrijkorporisten onder leiding van de Patriot Cornelis van Leeuwen hielden hier op een zomerse namiddag in juni prinses Wilhelmina van Pruisen aan. De vrouw van stadhouder Willem V, prins van Oranje, was van plan geweest naar Den Haag terug te keren om het ter discussie staande gezag van de stadhouder te herstellen. De aanhouding op de Bonrepas was het begin van het einde van haar reis. Onder begeleiding van een Goudse 'rooversbende' werd het gezelschap naar Hekendorp gebracht. Na een langdurige ondervraging keerde het later op de avond terug naar Schoonhoven. De bijnaam ‘Prinsenmolen’ heeft echter niets te maken met deze gebeurtenis. Deze naam dankt de molen aan de 20e-eeuwse molenaar Adriaan Prins.

Het Streekmuseum Krimpenerwaard ontving in 2013 een schilderij van de Bonrepasmolen, gemaakt door Ton (?) Dubbeldam. Hierop zijn de molen, de kerktoren van Stolwijk, de Vlist, een aantal boerderijen en Freek Koudstaal, vergezeld door een koe, te zien. Koudstaal stond er om bekend dat hij in het voorjaar geregeld aan de wandel was met zijn stier.

Object Streekmuseum Krimpenerwaard (afbeelding 3): 'Schilderij Bonrepasmolen'

Geschilderd polderlandschap met de wip-watermolen van de familie Van Prins, die het water uit de Bonrepasmolen uitslaat op de Vlist. De boer op het schilderij is de heer F. Koudstaal, aan de wandel met zijn stier. Geschilderd door D.G. Dubbeldam tussen 1910 en 1920.

Adres

Bonrepas 1
2855 AA Vlist

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0