Watertoren Stork

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Samen met de Bornse smid Meyling richtte de textielfabrikant C.T. Stork in 1859 de firma Stork, Meyling & Co. op, de eerste gespecialiseerde reparatiewerkplaats voor stoommachines in Twente. In 1865 trad Meyling uit de leiding van de fabriek. De zaken werden voortgezet onder de naam Gebr. Stork & Co. in het spoorwegknooppunt Hengelo, vlakbij het station van Hengelo en de Nederlandsche Katoenspinnerij. Op het terrein van de machinefabriek van de Fa. Stork staat in de noord-westhoek een WATERTOREN die in opdracht van de Fa. Stork in 1917 gebouwd werd. Aan de noord-zuid lopende fabrieksstraat staat een ketelhuis met de voorgevel naar het oosten gericht. De overige gevels gaan merendeels schuil achter nieuwbouw. De daarbij behorende schoorsteenpijp staat hier schuin achter (zuid-westelijk) en kwam in 1918 gereed. Deze twee objecten en de overige gebouwen op het terrein zijn voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De WATERTOREN op vierkante grondslag is opgebouwd uit een witgepleisterd betonskelet met vullingen van machinale baksteen en vensters met stalen kozijnen.

Het gebouw wordt bekroond door een betonnen bovenbouw met geprofileerde hoeklisenen. Aan elk der zijden een gebogen erker steunend op consoles en gedekt met een rondgaande geprofileerde kroonlijst met daarop een afgeknot schilddak.

Aan de rechterzijde van de toren een aanbouw die voor bescherming van ondergeschikt belang is.

Waardering

Watertoren van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als vroeg voorbeeld van het construeren en bouwen in gewapend beton

- vanwege de gaafheid

- als onderdeel van een van de grootste en belangrijkste industriecomplexen van Twente, voortgekomen uit de ontwikkeling van de textielindustrie vanaf het midden van de 19e eeuw

- als markant bouwwerk met een beeldbepalende waarde voor Hengelo

- als onderdeel van een voor de stedenbouwkundige structuur van Hengelo belangrijk complex

Adres

Lansinkesweg 59
7553 AE Hengelo

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0