Zwartzustersklooster

Horizontal tabs

Beschrijving

Voormalig zwartzustersklooster, heden klooster der zusters norbertijnen. Nadat het klooster der zwartzusters gelegen Lange Heergracht-Zwartzustersvest onder de Franse omwenteling vernield werd, kochten de zusters in 1804 een woning in de Voochtstraat. 1824: bouw kapel met het uitzicht van een burgerlijke woning op bevel van het Hollands bestuur; inwijding in 1825. Klooster aanzienlijk vergroot vanaf 1847. Op het einde van de jaren zestig fusioneerden de zwartzusters met enkele andere vrouwenkloosters en kregen de naam "zusters van Overijse-Mechelen". Ze verhuisden in november 1969 naar de Frederik de Merodestraat nummer 41. Het klooster werd overgenomen door het Klein Seminarie; zusters norbertijnen werden er toen ondergebracht.

Complex bestaande uit kapel en twee 19de-eeuwse vleugels, L-vormig geschikt, ten noorden en ten oosten van tuin die aan westkant (aan de Bleekstraat) is afgesloten door gecementeerde muur met rondboogpoort in zandstenen omlijsting; houtwerk met datering 1764 op de makelaar; ten zuiden aansluitend bij huizen uit Bleekstraat.

Kapel. De kapel is gebouwd aan de Bleekstraat en sluit aan bij noordvleugel; gebouw van bak- en zandsteen met drie registers in de voorgevel, één in de zijgevel, onder kunstleien schilddak (nok loodrecht op de straat) met houten achtzijdige klokkenruiter (1841). Lijstgevels op zandstenen plint, respectievelijk drie en zes traveeën. Voorgevel gemarkeerd door rechthoekige vensters met imitatiehoekblokken en arduinen lekdrempels; blinde boven- en benedenvensters; centrale rondboogpoort in arduinen omlijsting opgenomen in een rechthoekige geringde omlijsting van bak- en zandsteen, bekroond door een gestrekte druiplijst van arduin. Zijgevel geritmeerd door bak- en zandstenen lisenen waartussen eenvoudige rondboogvensters met arduinen lekdrempels; houten kroonlijst op klossen; steigergaten.

Interieur: bepleisterde en beschilderde eenbeukige ruimte met tongewelf; schilderij Doop van Augustinus van Verellen; 18de-eeuws altaar met beeldhouwwerk van P. Tambuyzer en G. Jevels.

Noordvleugel. Verankerde lijstgevel van tien traveeën en drie bouwlagen op deels zandstenen, deels natuurstenen plint onder zadeldak (kunstleien en Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels en imitatiehoekblokken: rolluikkasten op eerste bouwlaag. Korfboogpoort in zandstenen rondstaafomlijsting met sokkeltjes en imposten, bekronende druiplijst en consolesluitsteen. Erboven: nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld daterend van kort na de Tweede Wereldoorlog (als dank omdat het klooster gespaard bleef); houten kroonlijst op klossen. Tuingevel gecementeerd met schijnvoegen: rechterpuntgevel onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern opklimmend tot de 16de eeuw waartegen in het eerste kwart van de 19de eeuw de noordvleugel werd gebouwd; links aansluitend bij blinde achtergevel kapel, onderling verbonden door een constructie van twee traveeën en twee bouwlagen onder lessenaarsdak. Verankerde puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen; rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; zandstenen latei zichtbaar op tweede bouwlagen zandstenen bolkozijnen in de top.

Oostvleugel. Oostvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien); gecementeerde en verankerde lijstgevel van tien traveeën aan tuinzijde; rechthoekige muuropeningen met arduinen lekdrempels; arduinen lateien op eerste bouwlaag. Gelijkaardige achtergevel deels van baksteen, deels gecementeerd; licht getoogde vensters waarvan enkele blind en twee dichtgemaakt, streks ontlastingssysteem. Sporen van verankering en steigergaten wijzen op oudere kern. Aansluitend bij oostvleugel: nieuwe bouw van drie traveeën.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 564.

Adres

Voochtstraat 4
Mechelen (Mechelen), België

Openingstijden

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0