De Willemsvaart in de herfst

De Willemsvaart in de Herfst

“Zegt het vaart, zegt het vaart”

30 april 2014 bestaat de Willemsvaart 5 jaar. Een mooi moment, een bijzonder moment… en dat na een vaar-jaar met meer passagiers dan ooit.

Het begon met sneeuw en ijs in maart.

Vervolgens bleef het lang koud, maar toch hadden we in april al diverse records verbroken.

Nieuw dit jaar was de Paleizenroute naar Huis ten Bosch. Doordat de kou lang in de lucht bleef kon aanlegplaats Louwman museum pas laat dit jaar in gebruik genomen worden. Volgend jaar varen we er vanaf het begin van het seizoen naar toe. Heerlijk met de boot naar Louwman en het gezellige Paviljoen in ’t Bosch. En natuurlijk Clingendael.

In 2014 komt er ook een mooie aanlegplaats bij de Riouwstraat, zodat de Koninginnegracht diverse stopplaatsen heeft gekregen. Haringkade, Westbroekpark, Hotel Crown Plaza (Indisch Monument), Cremerbrug, Madurodam, Riouwstraat, Koninginnegracht 14/15 (2x) en Centraal Station. Iedere 1.000 meter een mogelijkheid om in en uit te stappen. Dat was een doel toen we startten in 2009 en dat hebben we zeker bereikt.

In de stad kunt u naast Hilton Hotel, Toussaintkade, Veenkade, Westermolens, Houtzagerssingel, Lange Beestenmarkt, Dunne Bierkade, Zieken, StayOkay, Holland Spoor en Centraal Station in 2014 ook kiezen voor de Spekstraat / Hooikade. Langs het Verversingskanaal heeft u de mogelijkheid om uit te stappen bij de Groothertoginnelaan en zijn we nog bezig met andere aanlegplaatsen.

Eind 2014 wordt de dam in de Koninginnegracht (dr. Kuyperstraat) vervangen door een brug met 1 meter doorvaar hoogte. Ook dat zal heel veel veranderingen met zich mee brengen.

U merkt, we zijn al bezig met 2014. Nieuwe aanlegplaatsen, nieuwe routes, nieuwe mogelijkheden.

Voor het zover is…… wordt er ook in november nog gevaren. Het vaarseizoen 2013 is immers nog niet voorbij. 15 november varen we met de winnaar van de Hakkenrace 2013 (Buurtschap 2005) en 16 november is het tijd voor het Kinderfeest Sint&Piet.

16 november 2013 Intocht Sinterklaas

Met de boot (en enkele ondeugende pieten) vanaf het Zieken naar Houtrust. Deze vaart is uitverkocht.

In de middag zijn er extra vaarten (14.45h en 15.45h) naar de Hooigracht.

De Sint komt rond 16.30 aan op het Lange Voorhout (15.30 begint het feest). Prijs passagiers van 12 jaar en ouder : 7.50 euro p.p. Prijs passagiers van 3 t/m 11 : 2,50 euro p.p. Jongere passagiers gratis.

30 november 2013. Intocht Prins van Oranje

Start viering 200 jaar Nederland / Koninkrijk (2013-2015) Met de boot vanaf het Zieken naar Houtrust. Dat is 1 minuut lopen naar de halte van tram 11 die u naar het strand brengt. We vertrekken met diverse boten tussen 8.45h en 09.00h zodat u ruim op tijd bij het strand bent. Met ontbijt en warme drank.

We varen met overdekte en open boten (!) en in dit geval (en dat bent u wellicht iets minder van ons gewend) Bij alle weertypes. 200 jaar Nederland vier je immers maar 1x en dat doe je in de open lucht.

Veel meer informatie over deze vaart vindt u hier : http://www.willemsvaart.nl/200jr.htm

Gedurende de maand november zijn er dagelijks ook andere rondvaarten en boottochten mogelijk. U kunt met ons nog steeds naar de kust varen, of een echt rondje binnenstad maken (zonder klunen). De stad in de herfst is wonderschoon.

Samen met Anouk Becker van “Huisje Boompje” kunnen we zorgen voor heerlijke hapjes en drankjes aan boord.

2 december brengen we de boot naar de Winterstalling.

29 maart 2014 zijn we weer terug. Dan vieren we in Den Haag 200 jaar Grondwet Die eerste Grondwet was niet langer dan een jaar geldig, maar toch. We hadden er in 1814 één en dat zullen we weten ook.

Andere feesten volgend jaar zijn 200 jaar Prinsjesdag en 200 jaar Algemene Rekenkamer. Heel belangrijk is ook dat Koning Willem I in 1814 de handel in slaven verbood. Dat is volgend jaar dus ook 200 jaar geleden en dat wordt ook uitgebreid door ons herdacht. In 1824 richtte Koning Willem I de Nederlandsche Handelsmaatschappij op. De voorloper van de ABN. Dat is volgend jaar dus 190 jaar geleden. Dat mag ook niet worden vergeten.

Daarnaast is het in 2014 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog in Europa begon. Nederland bleef neutraal, maar we staan er bij de Willemsvaart zeker even bij stil in mei als we de Tweede Wereldoorlog herdenken.

De Willemsvaart heeft in 2013 namelijk een hele bijzondere ontdekking gedaan en wil dat volgend jaar wereldkundig gaan maken. Dat gebeurt al tijdens de dag van de Haagse Geschiedenis in april (onderwerp “verdediging en aanval”) .

Wij wensen u hele mooie donkere maanden voor Kerst en een gezond en voorspoedig 2014.

Wellicht zien we u volgend jaar weer terug op één van onze schepen.

Hartelijke en warme groet,

Chris Schram, www.willemsvaart.nl

Steun een vrijwilligersorganisatie Indien u genoten heeft van de Willemsvaart en ons wilt steunen (zodat wij een grotere boot kunnen aanschaffen), dan kunt u stemmen op de Willemsvaart voor een Haagse Hulde : http://www.pepdenhaag.nl/haagsehulde-stemmen.

Maar misschien ziet u daar ook wel een ander vrijwilligersproject dat uw stem zal gebruiken. Het zijn allemaal waardevolle organisaties.

Adres

Koninginnegracht 14
2514 AA gravenha
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0