Stadswandeling in Breda langs historische plekjes

Wist je dat Breda de belangrijkste Nassaustad van Nederland is? Van 1403 tot 1568 hebben de voorvaderen van ons koningshuis een imposante stad gevormd, die rijk is aan vele historische plekjes. Vandaag de dag pronken deze fraaie bouwwerken als het Park Valkenberg, het rustieke Begijnhof en de Hofhuizen, nog altijd in de stad.

Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar de vroege geschiedenis van Breda? Maak dan een historische stadswandeling en ontdek haar verborgen schoonheden!

Wij, Chantal en Ilse, hebben de drie mooiste monumenten uit de Nassautijd bewonderd en hieronder speciaal voor jou op een rijtje gezet:

1. Valkenberg Park
Bij de ingang van het stadspark vind je het Nassau monument. Tot 1812 was het park de kasteeltuin voor de Heren van Breda. De naam is te danken aan een valkenhuis, dat aan de rand van het park stond en van waaruit de gasten de valkenjacht organiseerden. Er stonden 17 standbeelden verspreid over de grasperken in het park. Tegenwoordig kan je alleen nog het beeld Hercules vinden. Kom het beeld aanschouwen en geniet van de groene rustplaats waar je kunt wandelen en fietsen!

2. Begijnhof
Naast het Valkenberg Park is het Begijnhof gelegen. Van de 38 Begijnhoven die zich in Nederland bevonden, zijn er slechts twee geheel in stand gebleven, waaronder het Bredase Begijnhof. Door de bescherming van de Nassau’s heeft het Begijnhof voort kunnen bestaan. Wanneer je door de poort van het oudste Begijnhof van Nederland binnenstapt, waan je eeuwen terug in de tijd. Bezichtig het intieme kerkje, de pastorie, de begijnenwoningen en de kruidentuin met honderden soorten kruiden.

3. Hofhuizen
Met de komst van Nassau’s werd er weer adel aangetrokken, die zich in de stad vestigden. Daardoor ontstonden er hofhuizen. Deze monumentale huizen worden gekenmerkt door een L- of U-vormige plattegrond met binnenplaats, stenen kruiskozijnen, bakstenen gevels en leien daken.

Bezoek enkele hofhuizen, die nog in tact zijn:
Neem een kijkje bij de adellijke woning van de hoogst bediende van Graaf Hendrik III van Nassau, gevestigd aan de Catharinastraat 18/20. Of bezichtig Huis Wijngaerde ook aan de Catharinastraat. Jonker Hendrik van Wijngaarden, die verbonden was aan de hofhouding van de Nassau’s, liet in 1614 dit huis bouwen.

Nadat je de drie mooiste monumenten uit de Nassautijd hebt bewonderd, is het ook zeker aan te raden om Breda te verkennen vanaf het water. Maak een rondvaart over de singels langs vele andere historische bezienswaardigheden. De schipper vertelt onderweg alles over de geschiedenis van Breda.

Meer tips om de stad te verkennen, klik hier voor een totaal overzicht van alle aangeboden stadswandelingen in Breda en omgeving.

Wil je een wandeling maken buiten de stad? Laat je dan inspireren door onze leuke blog over het 500 jaar oude Mastbos en Landgoed Bouvigne!

Adres

4811 Breda
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 2