Wandelarrangement CODA en Natuurmonumenten

Met een schetsboek en wat potloden of een schildersezel en een koffer vol verftubes de natuur in om de schoonheid van het landschap te vereeuwigen op doek of papier. Generaties lang zijn kunstenaars geïnspireerd door het Gelders landschap en trokken zij er op uit om de natuur ‘en plein air’ te schilderen.

CODA en Natuurmonumenten ontwikkelden in het kader van de tentoonstelling Gelderland Grensland, tot 23 september te zien in CODA Museum Apeldoorn, een uniek wandelarrangement. Deelnemers gaan mee met de boswachter van Natuurmonumenten en maken een prachtige wandeling. Onderweg wordt er een heerlijke high tea geserveerd onder de Wolfhezer Wodanseiken.

Gelderland Grensland

De tentoonstelling Gelderland Grensland in CODA Museum Apeldoorn brengt schilderkunst van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw samen. Een prachtige tentoonstelling die bezoekers niet alleen laat reizen door vier eeuwen schilderkunst maar ook een gevarieerde kijk geeft op het Gelders landschap. Jacob Cremer maakte in 1849 het schilderij Wodanseik bij Wolfheze. Deze bomen zijn waarschijnlijk geplant rond 1550 na het uitgraven van de Wolfhezerbeek, maar de eiken vind je ook tegenwoordig nog in de buurt van de beek, nu ingesloten in dicht bos. Na een prachtige wandeling door de natuur rondom Wolfheze genieten deelnemers onder Wodanseiken van Cremer van een high tea.

In de voetsporen van de Oosterbeekse School

In de negentiende eeuw ontstond in de gelijknamige plaats de eerste Nederlandse kunstenaarskolonie: de Oosterbeekse School. Kunstenaars uit het westen van het land trokken naar de provincie Gelderland om het landschap van rivieren, bossen en heiden vast te leggen op het doek. Kunstenaars van de Oosterbeekse School als Johannes Warnardus Bilders, Willem Roelofs, de gebroeders Maris en Anton Mauve waren in de 19de eeuw gefascineerd door het landschap rondom Oosterbeek en Wolfheze en legden het vast op het doek. Het landschap is op een aantal plekken nog zoals het toentertijd was. Aan de hand van oude foto’s en een aantal schilderijen wandelen deelnemers langs deze bijzondere plekken. U loopt langs de restanten van de duizendjarige den, langs de Wolfhezerbeek en onder de Wodanseiken door. De wandeling komt ook op de historische plek waar Maris voor het eerst Mauve ontmoette en waar de schaapskooi van Mauve stond.

Praktisch

Data en tijden: 21 juli en 16 september, 14-17 uur

Prijs: reguliere prijs: € 30,-, leden Natuurmonumenten: € 22,50; inclusief high tea onderweg

Kaarten verkrijgbaar op: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/wolfheze/agenda/gelderland-grensland-ontdek-de-schoonheid-rondom-wolfheze#21-07-2018T14:00

1 = 1 gratis!

Bewaar uw kaartje of betaalbewijs goed! Een toegangsbewijs geeft bij een betalende bezoeker een tweede bezoeker gratis toegang tot CODA Museum en de tentoonstelling Gelderland Grensland.*

* Niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingspassen

Fotowedstrijd

Laat u inspireren door het Gelders landschap, leg het vast met uw mobiele telefoon of camera en laat ons weten waarom dit landschap voor u zo bijzonder is. U kunt uw foto tot 20 augustus sturen naar fotoactie@coda-apeldoorn.nl. De winnaar wordt een week later bekendgemaakt. Hij of zij ontvangt vier toegangskaart voor Gelderland Grensland, inclusief lunch voor vier personen en vier vrijkaarten voor de wandeling van Natuurmonumenten (16 september).

Illustratie: J.J. Cremer, 'Wodanseiken', 1849

https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/museum
https://www.natuurmonumenten.nl/

Adres

Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn
Nederland

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0