200 jaar Slag bij Waterloo

Waterloo 200 jaar Met z'n duizenden tegelijk

De laatste 100 dagen Napoleon's zwanenzang

Het slagveld bij Waterloo De Leeuw

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

200 jaar Slag bij Waterloo

Introduction

Waterloo 200 jaar

De 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo en het einde van het tijdperk van Napoleon gaat niet onopgemerkt voorbij in het Waals-Brabantse Waterloo. De beroemde slag wordt op 18, 19, 20 en 21 juni 2015 op grootse manier herdacht. 5000 figuranten, 300 paarden en 100 stukken artilleriegeschut. zullen op 18 juni het oude slagveld van Waterloo betreden en de geschiedenis doen herleven. Nooit eerder werd de slag op zo'n kolossale schaal nagespeeld. Lees hier alles over de slag, de hoofdpersonen, spots en verhalen,

De laatste 100 dagen

Na de nederlaag bij Leipzig in 1813 werd Napoleon naar het eiland Elba verbannen. Terwijl de overwinnaars in Wenen vergaderden over de toekomst van Europa, bereikten hun het nieuws dat 'het monster' zijn ballingsoord was ontvlucht en aan de Zuid-Franse kust was geland. Het nieuwe Franse gezag in Parijs stuurde een leger op hem af, dat hij al snel voor zich wist te winnen. Terwijl hij naar het noorden oprukte groeide zijn gelederen razendsnel. Na honderd dagen stond hij met 200.000 man aan de Belgische grens. 
De enigste kans om het hoofd te bieden tegen de geallieerde overmacht was om de Britse, Nederlandse, Pruissische, Oostenrijkse en Russische legers afzonderlijk te verslaan. Met de Britse, Nederlandse en Pruissische legers in België (Zuidelijke Nederlanden) ging hij over tot de aanval. De Britten en Nederlanders werden op 16 juni bij Quatre-Bas teruggedreven. Tegelijkertijd werden de Pruisen bij Ligny tot de aftocht gedwongen. Toen hij de volgende dag het Brits-Nederlandse leger onder Waterloo aanviel kon hij niet voorkomen dat de Pruisen aan het begin van de avond hun bondgenoten te hulp konden komen. De laatste stuiptrekking van de kleine keizer had Honderd Dagen geduurd, maar uiteindelijk vond hij toch zijn Waterloo.

 

Het slagveld bij Waterloo

De Leeuw van Waterloo is het herdenkingsmonument bij uitstek voor de Slag bij Waterloo in 1815. Het is een reusachtige leeuw die, op een kunstmatig aangelegde heuvel van 45 meter, boven de omringende vlakte uit kijkt. Het monument staat op het grondgebied van de gemeente Eigenbrakel in de provincie Waals-Brabant. Trots op de Nederlandse bijdrage aan de overwinning besloot de nieuwe koning Willem I tot de oprichting van het monument op de vlakte van Waterloo, op de vermoedelijke plek waar de prins van Oranje tijdens de slag gewond raakte. Toen de Britse bevelhebber over het Geallieerde leger, de hertog van Wellington, jaren later het slagveld bezocht was hij ontzet over het monstrueuze monument. Het zou teveel de nadruk leggen op de Nederlandse bijdrage aan de overwinning en verpestte bovendien de originele geografie van het slagveld. Inderdaad is zijn de glooïngen en hellingen die het slagveld markeerden uitgegraven om de grote heuvel waar de leeuw op staat, mee te verhogen.

Jaar:
1815
Circa:
Nee

Adres

Chaussée de Bruxelles 285
1410 Waterloo
België

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1