Amsterdamse Grachtengordel

Grachtengordel Melkkoe van de rijken

Roerige Tijden Pachtersoproer 1748

Gouden Bocht Het duurste stukje Amsterdam

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Amsterdamse Grachtengordel

Introduction

Grachtengordel

Vanaf 1580 groeide Amsterdam explosief en barste binnen de kortste keren uit haar voegen. De stadsbestuurders verdienden kapitalen tijdens hun dagelijks bestaan als handelaren. De aanleg van een grachtengordel rond het Middeleeuwse centrum bood uitkomst. De stad kreeg meer lucht en de vele ' nieuwe rijken' konden riant buiten het centrum wonen en hun rijkdom tentoonstellen. Tegelijkertijd maakten de regenten astronomische winsten door de bouwgronden van tevoren op te kopen en later tegen het veelvoudige door te verkopen. Bouwfraude met voorkennis? Nee hoor, gewoon de dagelijkse realiteit in de zeventiende eeuw.  

Roerige Tijden

De Grachtengordel is meerdere malen het toneel geweest van heftige oproeren. Zo ook tijdens het Pachtersoproer in september 1748. De woede onder het volk over de hoge belastingdruk en toenemende armoede vertaalde zich in de plundering van talloze regentenhuizen en het te water laten van de dure inboedel en wijnkelders. Het drankmisbruik was zo groot onder de plunderaars, dat vele tientallen het niet overleefden. De meesten zijn verdronken nadat ze, in de door wijn rood gekleurde grachten, terecht zijn gekomen. Nog tot in de twintigste eeuw is de bom een aantal keer gebarsten,zoals tijdens het Palingoproer van 1886 of het Jordaanoproer van 1934. Tegenwoordig zijn rustigere tijden aangebroken, maar wordt de Grachtengordel nog geregeld gezien als broeinest van een elitaire linkse regentencultuur.

Gouden Bocht

De Gouden Bocht is het meest prestigieuze deel van de Grachtengordel. Dit gedeelte van de Herengracht is speciaal aangelegd voor de allerrijksten van de stad. De voornaamste heren kochten hier vaak maar liefst twee percelen naast elkaar en lieten hier ware stadspaleizen verrijzen. Door de panden te laten versieren met classicistische gevels, marmeren gangen en barokke tuinen, lieten de eigenaars zich gelden als ware kinderen van de Renaissance. 
Tegenwoordig zijn er voornamelijk kantoorpanden en instituties te vinden in de bocht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Bekende voorbeelden zijn het Goethe Instituut en de vestiging van de Deutsche Bank. Ook de advocatenbroeders Moskowicz houden hier kantoor.

 

 

Wonen aan Herengracht, Keizergracht en Prinsengracht. In de Gouden Eeuw waren het  regenten en rijke kooplieden. En tegenwoordig? 

Jaar:
1612
Circa:
Ja

Adres

Herengracht 502
1017 CB Amsterdam
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0