Art Nouveau

Jugendstil De krullen van Europa

Belle époque een behaaglijk toevluchtsoord

Brussel & Parijs Hoofdsteden van de Art Nouveau

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Art Nouveau

Introduction

Jugendstil

De aanduiding Jugendstil komt van het weekblad Die Jugend dat sinds 1896 verscheen. De stroming ging als een wind door Europa tussen 1880 en 1910. De verschillende metropolen hadden hun eigen kenmerken en ook namen en termen, maar alleen hadden toch de zelfde basis. In België en Frankrijk spreekt men van art nouveau. Deze naam komt voort uit de Parijse kunstwinkel "La Maison de l'Art Nouveau" van Sigfried Bing. Hij verkocht japanse kunst en later ook avant-garde-spullen van onder andere Edward Munch, Auguste Rodin, Louis Comfort Tiffany, Henri de Toulouse-Lautrec en Henri van de Velde. 

 

Art Nouveau is samen met Jugendstil later een overkoepelende term geworden voor deze stroming. Jugendstil wordt dan vooral gekoppeld aan Oostenrijk en Duitsland. Soms wordt ook nogal spottend gesproken over slaoliestijl, of vermicellistijl (dit door bekende reclameaffiches voor deze producten in deze kunstvorm). Nog andere lokale varianten zijn de Oostenrijkse "Secession" of de Engelse "modern style". In Spanje spreekt men over het  "modernisme", in Rusland over "stil modern".

 

De motieven zijn vaak langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen (lelies, kelken, irissen, papavers, rozenknop), vogels (zwanen, pauwen), libellen, de eivorm, wolken- water- en rotspartijen, vaak gecombineerd met slanke vrouwengestalten. Samen vormen ze meestal asymmetrische composities met een tweedimensionaal karakter, zoals men dit ziet op meubels, sieraden, lampen, bedrukte stoffen enz. De belangrijkste inspiratiebron van deze kunststroming is de natuur. 

 

De bewogen lijnen waren een middel om emoties uit te drukken. Deze vormen zijn ook te zien bij de boekdrukkunst en bij decoratieve vormen van bijvoorbeeld trapleuningen, balkons en gevels. IJzer was namelijk geschikt om verwerkt te worden tot sierlijke gebogen vormen. 

Belle époque

Art nouveau ontstond aan het einde van de 19de eeuw door kunstenaars en architecten  die  verlangden naar een tijd van verlichting en een meer verfijnde omgeving.De stoming vloeit voort uit de in Engeland ontstane beweging 'arts-and-crafts' die zelf moest kunnen waarnemen hoe een product tot stand was gekomen.De voorbije tijd ging gebukt onder een lelijke vervuiling door industriamisering. Een machinaal vervaardigd product had voor de mensen in die tijd veel meer waarde dan een product dat door ambachtslieden was gemaakt. Dit resulteerde in onverfijnde massaproductie. De kunstenaars droomden van een verfijnde oase. een afgezonderd toevluchtsoord van welbehagen en rust. De kunstenaars en architechten besteden dan ook veel tijd aan het ontwerpen en bouwen van hun eigen huis die het voorwerp werden van architectonische en decoratieve experimenten. De woning was een totaalbeleving wat zorgde dat de scheiding tussen schone kunsten (schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur) enerzijds en toegepaste kunsten verdween.

 

Brussel & Parijs

Victor Horta, Henry van de Velde, Paul Hankar waren de grondleggers van de Art Nouveau in de architectuur, zowel in Brussel als in de rest van Europa. Architecten, schilders en beeldhouwers kregen de kans vrij met de privéwoning te experimenteren en schiepen harmonieuze relaties tussen de architectuur en de sierkunsten. Tal van architecten traden in hun voetspoor en ontwierpen honderden gevels in de pas verstedelijkte Brusselse wijken. Ze koppelden industriële materialen aan nog steeds bijzonder levenskrachtige ambachtelijke technieken: gebeeldhouwde steen, schrijnwerk en ijzerwerk, glas-in-loodramen, sgraffitsi en decors van gekleurde keramiek. 

De andere en even belangrijke metropool van de Art-nouveau is Parijs. Wie kent er niet de tekenende metro-ingangen van de hand van Hector Guimard. De architect tekende naast de ingangen ook kiosken en woningen, voornamelijk in het 16e arrondissement. Guimard was duidelijk een leerling van Victor Horta maar had duidelijk zijn eigen invulling van de art nouveau gevonden. Een andere architect van de stroming in Parijs was Castel Beranger. Hou in het achterhoofd ook het Grand palais gebouwd door architecten Louvet en Daglone

 

Brussel geldt als één van mooiste Art Nouveausteden ter wereld. Het was in die periode een smeltkroes van deze artistieke beweging.

Circa:
Nee

Adres

Amerikaansestraat 25
1060 Brussel (St-Gillis)
België

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1