Sound of Utrecht

Now: Beat of Utrecht

Utrecht op de schop Nieuw jasje om een oud hart

Kytopia, broedvijver van talent Kluizenaar verovert Nederland

VJ op de Dom ' Club Dom'

ITIN Social

 • Gerard Verbeek
 • Truus Gerritsen
 • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Then: De Utrechtse Dom

ITIN Social

 • Gerard Verbeek
 • Truus Gerritsen
 • Ans Hazenbrouck

Read comments (2)

Beat of Utrecht

Introduction

Utrecht op de schop

Utrecht gaat de komende dertig jaar ernstig op de schop. Het oude stationsgebied en het centrum waren sinds de bouw van Hoog Catharijne twee gescheiden stadsdelen geworden. Het nieuwe Masterplan van Utrecht breekt hier rigoreus mee. Het hele stationsgebied wordt omgevormd tot een ruimtelijk geheel met zuinige gebouwen en veel aandacht voor cultuur en ontspanning. Ook wordt de drooggelegde Catharijnesingel in ere hersteld en zal het water weer door alle Utrechtse singels vloeien. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe Muziekcentrum Vredenburg. Hoewel er een geheel nieuw gebouw is opgetrokken is de oude concertzaal, met haar kenmerkende akoestiek, behouden gebleven. De muziektempel heeft dus, net als Utrecht, haar hart behouden, maar wel een nieuwe jas omgekregen.

Kytopia, broedvijver van talent

Utrecht ontpopt zich steeds meer als een broedplaats voor muzikaal talent. De laatste jaren veroverde Kyteman muzikaal Nederland door hiphop, klassiek, electro en jazz samen te brengen en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Een grote schare aan muzikanten hebben zich bij hem gevoegd en hebben de beschikking over een indrukwekkend operatiecentrum, beter bekend als Kytopia. Allerhande acts, bands en producers kunnen hier vrijuit experimenteren en hun muziek uitbrengen. Hiernaast heeft Utrecht een aanzienlijk aantal acts voortgebracht die naam maken, in zowel binnen- als buitenland. Bekende voorbeelden zijn C-mon and Kypski, Boemklatsch en Black Sun Empire. Jonge bandjes kunnen van zich laten horen op het vermaarde Le Gues Who Festival en muziektempels als Tivoli en Muziekcentrum Vredenburg trekken grote binnenlandse en buitenlandse acts naar de bruisende Domstad.

VJ op de Dom

In 2011 werd het jaarlijkse Utrechtse evenement VJ op de Dom uitgeroepen tot beste Regio Evenement van Nederland. DJ's laten met hun beats het Domplein op zijn grondvesten schudden en VJ's wekken de Domtoren tot leven met indrukwekkende projecties en lichtshows. In 2013 slaat het evenement een brug tussen oude en nieuwe muziek. Allereerst laat de beiaardier zien waarom Utrecht de beiaardshoofdstad van de wereld is. Vervolgens gieten de DJ's en VJ's de oude compositie in een modern jasje.

Utrecht is in beweging. In 2030 moet het hele stationsgebied zijn getranformeerd en talloze muzikale acts maken naam vanuit de Domstad.

Circa:
Nee

Adres

Stationshal 12
3511 CE Utrecht
Nederland

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0