Burgers 2.0

Bourgeois voorbij Frisse blik op de toekomst

Crisis! Oude zekerheden onderuit

Felix Meritis Huis van de Burger

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Burgers 2.0

Introduction

Bourgeois voorbij

Burgerschap: het klonk altijd een beetje stoffig en deed denken aan brave middenklassers. Maar die tijd is voorbij. Met een economische crisis en een terugtrekkende politiek is het tijd voor de Nederlanders zelf weer het heft in eigen hand nemen. Vanuit België komt een goed voorbeeld hoe het anders kan: G1000. Met de Belgische politiek in een eindeloze impasse vroeg schrijver David van Reybrouck duizend gewone burgers om samen te komen en te discussiëren over de echte problemen in het land. Met een lawine van enthousiaste reactie en concrete politieke plannen als gevolg. Zullen Nederlanders ook over te halen zijn?

Crisis!

Een vaste baan, een overheid die voor je zorgt, altijd durende economische groei: het leven in West-Europa was mooi na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De financiële crisis van 2008 en de voortdurende economische recessie maakt definitief een einde aan dat rooskleurig plaatje. De werkeloosheid stijgt en eeuwige groei blijkt opeens niet meer zo zeker. De overheid bezuinigt er stevig op los en laat steeds meer taken het liefst over aan burgers. Reden tot wanhoop? De grote onzekerheid biedt juist kansen om het debat met elkaar aan te gaan over hoe we onze samenleving nu eigenlijk willen inrichten. De oude zekerheden zijn verdwenen, tijd om een nieuwe weg in te slaan!

Felix Meritis

Debat is belangrijk voor een gezonde samenleving. Verschillende mensen hebben verschillende meningen en we zullen nu eenmaal allemaal met elkaar door één deur moeten. Maar debat heeft een huis nodig waar burgers op respectvolle manier met elkaar van woorden en ideeën kunnen wisselen. Felix Meritis dient sinds zijn oprichting als zo'n huis. Eind 18e eeuw besloten een aantal Verlichte burgers om samen een 'Tempel der Verlichting' op te richten. Een plek waar wetenschap, kunst en levendig debat hand en hand gingen met als doel het streven naar een betere samenleving. De moderne stiching Felix Meritis treedt in hun voetsporen als nieuwe 'Huis van de Burger', voor en door iedereen die deel wil nemen aan het debat.

Een langdurige economische crisis, een terugtrekkende overheid en een verdeelde samenleving: het is tijd dat burgers de touwtjes weer in handen nemen.

Jaar:
2013
Circa:
Nee

Adres

Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0