De Haagse Passage

Den Haag en de Passage 'Beste stad van Nederland'

Opkomst van de passages Chique winkelen en flaneren

Een van de laatste klassieke passages

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Read comments (1)

De Haagse Passage

Introduction

Den Haag en de Passage

Winkelen is voor de Nederlander in 2014 nog steeds vrietijdsbesteding nummer een. Aldus Retailtrends, een site voor ‘professionals in retail’. Maar ‘consumenten wensen meer beleving’, aldus Cindy van Cauter van Quotus Research.’ Met beleving doelt Van Cauter op het ervaren van een winkelstraat of van het centrum als een levendige ontmoetingsplek. De vernieuwing in Nederlandse binnensteden blijft de laatste jaren achterwege of laat langer op zich wachten.

Dat is niet in het hele land het geval. In sommige steden is er wel sprake van vernieuwing doordat  leegstaande panden vrij snel verbouwd worden tot nieuwe attractieve winkels en er weinig leegstand is. Bijvoorbeeld in de binnenstad van Den Haag. De Haagsche Passage wordt zelfs uitgebreid met een geheel nieuw gedeelte. De aantrekkingskracht van de Haagsche Passage is voor een deel is dit te verklaren door de toevloed van ‘expats’ in de stad, die graag chique winkelen en flaneren,  voor een ander deel door de goede uitstraling van de Haagse binnenstad toto buiten de stadsgrenzen. Samenwerking van de gemeente met de winkeliersverenigingen is hier debet aan Mensen, ook uit de voorsteden gaan graag naar de stad, vaak niet eens met het plan iets aan te schaffen. Op 25 november 2013 is Den Haag uitgeroepen als ‘beste stad van Nederland’. Een van de factoren waar Den Haag deze titel aan te danken heeft is de positieve reactie van burgers op de vraag of Den Haag een levendige ontmoetingsplek is. Deze titel mag ze twee jaar dragen.

Opkomst van de passages

Niet altijd waren er winkels. Tot het eind van de 18e, begin 19e eeuw moesten voetgangers de straten , vaak vies, zonder trottoirs, nog delen met ruiters, koetsen en handkarren. Er bestonden wel wat winkels, maar de meeste goederen werden op markten gekocht In de tijd van Napoleon worden in Parijs de eerste winkelpassages gebouwd. De Passages beleven een grote bloei. Bij het neergaan van de bloei in Parijs komen omstreeks 1860 in de rest van Europa de passages op. Dat is het geval in onder andere Genua, Milaan, Napels, Brussel, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. In Den Haag waren veel teruggekeerde plantage-eigenaren uit de koloniën.  Het inkomen van die fabriekseigenaren werd door de echtgenotes besteed aan mooie dingen voor het huis. Die echtgenotes hadden een voorkeur voor mooie winkelgebieden waar zij konden ‘flaneren’. Zoals de schrijver Bordewijk schreef: ‘In de gebogen Passageweet men van geen verte en van geen einde en het zijn de kleine, bekoorlijke en gevarieerde winkels die het oog onafgeleid trekken van de Winkelende Vrouwen die het oog, evenzo afgeleid, trekken van den man voor wie zelfs het meewinkelen wordt tot een verfijnd genot.’

Een van de laatste klassieke passages

De Haagsche Passage, in neo-renaissance stijl, bevindt zich in hartje Den Haag, in de nabijheid de Grote Kerk,  het Binnenhof en het Buitenhof. Men kan de Passage bereiken via drie poorten, maar ook via het zogenaamde ‘Achterom’, een van de laatste middeleeuwse steegjes van Den Haag.  De twee belangrijkste poortgebouwen bevinden zich aan het Buitenhof en aan de Spuistraat. Die aan de Spuistraatzijde is minder rijk gedecoreerd dan die aan de andere kant. Een eigenaar van een huis aan de Spuistraat weigerde namelijk zijn pand te verkopen, waardoor de oorspronkelijke plannen voor een indrukwekkende poort aan die kant niet uitgevoerd konden worden.

De derde arm van de Passage, naar de Hofweg, in 1928/1929 gebouwd, is uitgevoerd in een compleet andere stijl, het expressionisme. De sfeer is er ook altijd ‘anders’ dan in de twee andere ‘zij-armen’. Op het eind van deze derde arm lag tot het eind van de 20e eeuw bioscoop Passage. Er kwam een luxe hotel voor in de plaats. Boven de winkels in de Passage bevinden zich enkele woningen. Het waren er ooit meer en het zullen er in de toekomst ook weer meer worden.   

De Haagsche Passage is een van de laatste klassieke passages van Europa. De passages van Schiedam, Breda en Roosendaal zijn 20e eeuws. De laatste jaren ontstaan steeds meer moderne varianten. Zeker in Nederland heeft overdekt winkelen vele voordelen.

De aantrekkingskracht van de Haagsche Passage is voor een deel is dit te verklaren door de toevloed van ‘expats’ in de stad, die graag chique winkelen.

Circa:
Nee

Adres

De Passage
2511 AA Den Haag
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

Erfgoed is steeds belangrijker om leuke toeristen te trekken