Hollandse Nieuwe

Nieuwe Nederlanders De leukste verhalen

Nederland immigratieland Nieuw land, nieuwe kansen

Het Nederlands Lingua Frustrada

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Hollandse Nieuwe

Introduction

Nieuwe Nederlanders

Dat immigratie en integratie leuke, ontroerende en mooie verhalen kan opleveren hebben we ondervonden na de vele inzendingen die we hebben ontvangen naar aanleiding van de verhalenwedstrijd die if then is now samen met de Chinees-Nederlandse auteur Lulu Wang heeft uitgeschreven. Lees hier de beste inzendingen en deel jouw ervaringen. Van culturele misverstanden tot Babylonische spraakverwarringen en van een chaotische taalcursus tot Marokkaanse dames op fietsles. Hiernaast zal elke twee weken een fragment uit het ontwapende boek van Lulu Wang, 'Nederland, ik hou van jou', verschijnen.

Nederland immigratieland

Nederland is altijd een immigratieland geweest. Van Vlaamse oorlogsvluchtelingen uit de zestiende eeuw tot Turkse gastarbeiders in de twintigste eeuw. De relatief hoge mate van welvaart en hoge lonen hebben altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op mensen op zoek naar een beter bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de welvaart explosief en genoten steeds meer Nederlanders goed onderwijs. Hierdoor ontstond er een groot tekort aan arbeiders in de sectoren die om laaggeschoolde arbeid vroegen. In 1949 werden de eerste Italiaanse gastarbeiders naar Nederland gehaald, al snel gevolgd door Spanjaarden en Grieken. Vanaf de jaren zeventig waren het vooral Marokkaanse en Turkse arbeiders die de stap waagden om in Nederland te komen werken. Evenveel immigranten werden naar Nederland getrokken door de liefde, avontuur of studie. De grootste groep immigranten bestaat dan ook uit Westerse allochtonen, met de Duitsers als grootste groep.

Het Nederlands

Volgens velen is de sleutel tot succesvolle integratie toch de taal. Wie het Nederlands beheerst, zal gemakkelijker contacten kunnen leggen met de autochtone bevolking en kan zelfstandig handelen, zo is de redenatie. Nu is het Nederlands ongelukkigerwijs een van de moelijkste talen om te leren als buitenlander. De vele inconsequente grammaticale regels en tongbrekende klanken zorgen voor heel wat hoofdbrekens op de vele taalcursussen door het land. Toch schept juist de hoge moeilijkheidsgraad van het Nederlands een band tussen de cursisten en hun leraren, zo bleek wel uit onze inzendingen.

Lees hier de leukste inzendingen uit de verhalenwedstrijd 'Immigratie en integratie' met de Chinees-Nederlandse auteur Lulu Wang. 

Circa:
Nee

Adres

Rabbijn Maarsenplein
2512 HJ Den Haag
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0