Oorlog in Syrië

Van Arabische Lente naar Herfst Bloedige Revolutie

Bakkers met bommen Volksleger vs. Professioneel leger

Historisch hart uitgerukt Homs verwoest

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Oorlog in Syrië

Introduction

Van Arabische Lente naar Herfst

Jaren van frustratie, corruptie en tegenwerking werden de werkloze Mohammed Bouazizi teveel op 10 december 2010. In het Tunesische Sidi Bouzid stak hij zichzelf in brand en ontketende hiermee een golf van revoluties, opstanden en oorlogen in de Arabische Wereld die bekend zijn geworden als de 'Arabische Lente'. In Tunesië eindigde de 'Jasmijnrevolutie' met het aftreden van president Ben Ali. In buurland Libië ging er een slopende oorlog vooraf aan de val van het regime van Kadaffi. Ook in Syrië zijn de protesten uitgemond in een bloedige burgeroorlog, die inmiddels is overgewaaid naar het noorden van Irak. Hiernaast zijn er regeringen ten val gebracht in Egypte en Jemen en gaan mensen de straat op in Marokko, Algerije, Libanon, Jordanië, Bahrein, Koeweit, Saoudi-Arabië en Oman

Bakkers met bommen

Het Syrische rebellenleger is een zeer bonte verzameling van Syrische burgers van verschillende signatuur en overgelopen legerofficieren. Nadat protestacties door het hele land bloedig werden neergeslagen, verenigden steeds meer burgers, meestal jonge mannen, zich in kleine gewapende groepen. Binnen korte tijd hebben bakkers, studenten en advocaten, niet gehinderd door enige militair vaardigheden,  zich toegelegd op de productie en het gebruik van wapens, bommen en munitie. Naarmate steeds meer Assad vertrouwelingen naar de rebellen overliepen kwam er meer structuur in het burgerverzet. Ook trekken steeds meer buitenlandse jongeren ten strijde, waaronder enkele honderden Nederlandse moslims. Sinds 19 juli 2012 hebben de talloze gewapende groepen zich verenigd in het zogenoemde Vrije Syrische Leger, dat echter op de achtergrond is geraakt sinds de meest radicaal-islamitische groepen zich hebben verenigd in IS, dat vanaf de lente van 2014 aan een dramatische opkomst bezig is. De verovering van grote delen van Syrië en Irak en de afschrikwekkende behandeling van de lokale bevolking en Westerse journalisten zijn als een schokgolf door de regio en de wereld gegaan en hebben van het conflict een internationaal probleem gemaakt.  

Historisch hart uitgerukt

De tweeduizend jaar oude stad Homs is bij uitstek getroffen door de oorlog. Als bolwerk van de rebellen heeft Assad zijn leger stukgeslagen op de oude stad en deze veranderd in een ruine. Voor de oorlog was Homs een industrieel centrum en met 650.000 inwoners de derde stad van het land. Na jaren van beschietingen en aanvallen hebben de meeste inwoners de stad verlaten. Sinds mei 2014 heeft het regeringsleger weer de volledige controle over de stad. Sinds de opkomst van IS is de strijd enigzins verplaatst, maar het zal nog een lange tijd duren voordat Homs in haar oude luister hersteld kan worden. 

Van vreedzame opstand tot bloederige burgeroorlog: Bashar al-Assad weet van geen buigen.

Jaar:
2011
Circa:
Nee

Adres

Kamel Pasha Al Qudsi Street
Aleppo
Syrië

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1