Onze Jongens

Now: Oorlog in Syrië

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Then: Spaanse Burgeroorlog

De 'Zaak' Idealisten onder de wapenen

Beverwijkse jongens in de Sierra De Internationale Brigades

Guernica Een ingelijste terreurdaad

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

Spaanse Burgeroorlog

Introduction

De 'Zaak'

De Spaanse Burgeroorlog wordt meestal beschreven als een strijd tussen socialistische Republikeinen en fascistische Nationalisten. In werkelijkheid nam een grote verscheidenheid aan groeperingen de wapens op en verenigden zich onder de noemer van een gezamenlijke vijand. Zo wist de fascistische generaal Franco  conservatieve, rechtse en monarchistische groeperingen te verenigen voor de Nationalistische zaak. Zij vochten tegen de zittende Republikeinse regering, die sterk stoelde op socialistische en communistische groeperingen. Minderheden die voor autonomie streden, zoals de Basken en de Catalanen, schaarden zich ook achter de Republikeinse zaak.  Mede doordat de Nationalisten beter georganiseerd waren werden de Republikeinse legers langzaam opgerold. Na drie jaar van bloedvergieten en een half miljoen doden veroverde Franco in maart 1939 Madrid en claimde de eindoverwinning. Spanje zou tot 1975 een fascistische militaire dictatuur blijven. 

Beverwijkse jongens in de Sierra

Duizenden anti-fasctistische, en vaak communistische, jongemannen verklaarden zich solidair met de Republikeinse zaak en vormden Internationale Brigades. Onder de circa zevenhonderd Nederlandse vrijwilligers waren er tien jongens uit Beverwijk die vol van idealisme ten strijde trokken, zoals de werkloze en ultra-linkse Theunis Feenstra en Adriaan Kater. Ze dachten het avontuur tegemoet te gaan en te strijden voor de goede zaak. Dit viel echter bitter tegen. De situatie bleek genuanceerder te liggen en de omstandigheden waren ronduit belabberd. Honger en chaos waren van alle dag in de Spaanse heksenketel. Theunis en Adriaan deserteerden al voordat ze strijd hadden gezien en kwamen in een van de helse Republikeinse strafkampen terecht. Ze wisten te ontsnappen en via avontuurlijke omzwervingen terug in Nederland te komen. Hier kwamen ze echter van een koude kermis thuis. Evenals alle Nederlanders die in vreemde krijgsdienst hadden gevochten, verloren de acht overlevende Beverwijkers hun Nederlands staatsburgerschap na terugkomst in Nederland. Twee verloren in de strijd hun leven.   

Guernica

Een beeld zegt meer dan duizend  woorden. Dit cliche gaat zeker op voor het meesterwerk van Pablo Picasso ‘Guernica’.  Met name door dit werk is de meest omstreden gebeurtenis uit de Spaanse Burgeroorlog in ons collectieve geheugen gegrift., namelijk het luchtbombardement op het Baskische stadje Guernica. In een twee uur durend bombardement legden Duitse vliegtuigen de gehele binnenstad in de as en doden tussen de 200 en 400 burgers, voornamelijk vrouwen en kinderen. Hoewel de Duitsers verklaarden dat het een militaire aanval op de brug bij de stad betrof, doet het gebruik van brandbommen anders vermoeden. Mens en dier renden brandend rond tot ze aan hun verwondingen bezweken. De  terreurdaad inspireerde de van oorsprong Spaanse schilder Pablo Picasso tot wellicht zijn grootste meesterwerk. Het werk wordt gekenmerkt door Picasso’s bekende abstracte stijl en het uitsluitende gebruik van zwart en wit. In enkele beelden legde de a-politieke Picasso kern van de terreurdaad vast, namelijk de horror op menselijk niveau. Het werk droeg dan ook in belangrijke mate bij aan de internationale bekendheid van de verschrikkingen van de oorlog. Hoewel a- politiek kon Picasso het niet laten om een Gestapo-officier die in het bezette Parijs van 1944 een huiszoeking bij hem deed, van gedurfde repliek te dienen. Na het aanschouwen van een foto van het schilderij vroeg de officier of Picasso dat had gedaan. “Nee, U”, antwoordde de kunstenaar.  

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0