Bladmosterd

Bladmosterd

Vergeten groente nr. 4: bladmosterd. Bladmosterd (Brassica juncea) is te krijgen in diverse soorten. Het is verwant aan de ‘klassieke’ mosterd, die voor de zaden gekweekt wordt, maar bij bladmosterd gaat het om het blad.

Purple Frills heeft fijn ingesneden blaadjes met een mooie dieppaarse kleur en een pittige smaak. Er zijn ook soorten, onder andere goud bladmosterd, met breder, ronder blad. Het doet een beetje aan de scherpe smaak van rucola denken. Je kunt het op dezelfde manier bereiden als spinazie en andere bladgroenten.

Himalaya

Het is een vrij makkelijke plant om te telen in de moestuin. De blaadjes kunnen jong gegeten worden of in een volwassen stadium. Je kunt ze bijvoorbeeld in een salade doen voor een pittige smaak, er een stamppotje mee maken, een pesto of koken als spinazie.

In de Himalaya regio van India wordt bladmosterd al meer dan 5000 jaar geteeld en gegeten. Ook in vele andere landen vormt bladmosterd onderdeel van het dagelijks maal en kan het net als spinazie en andere bladgroenten worden bereid.

Zaaien

Bladmosterd kun je zaaien van maart tot oktober. Dun rechtstreeks zaaien op 25 cm van elkaar. De beste standplaats is in de zon en eventueel voor de helft in de schaduw.  Bladmosterd is goed winterhard en wordt in de herfst en winter gegeten. In de voorzomer gezaaid schieten de planten makkelijk door, maar geven dan mooie, eetbare gele bloemen. Meer warmte, droogte en hoge temperaturen maakt de smaak sterker; koele groeiomstandigheden en veel water maakt de smaak zachter.

Bewaren

Zoals met alle Aziatische groenten, is het raadzaam om het in koud water te wassen), daarna te drogen en in een afgesloten bakje in de koelkast te bewaren. Op deze manier is het bijna een week houdbaar.

Wokgerechten

Bladmosterd is op zijn plaats in Aziatische wokgerechten. De jongere bladeren zijn mals en smaken mosterdachtig en kunnen rauw in salades worden gebruikt, als de bladeren al een paar weken in het veld hebben gestaan of voor de tweede of derde keer worden geoogst worden ze taaier en kunnen ze beter worden gekookt.

In de herfst kun je een salade maken met radicchio en bladmosterd met honing, appelazijn en goede olijfolie. De zoetheid van deze dressing temt de mosterdachtige smaak van de bladmosterd en de bitterheid van de radicchio en brengt het allemaal samen in een simpele maar overheerlijke salade.

Met dank aan Eetbaar IJsselstein, TuinJoop, Yggdrasil en Stadsgroenteboer   

https://www.utrechtfoodfreedom.nl/
https://www.visitutrechtregion.com/nl/wat-te-doen/waterlinies/nieuwe-hollandse-waterlinie
www.hetsmaakmuseum.nl 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0