Boeddha in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs de rivier de Lek, in de uiterwaarden bij Culemborg, ligt het fort Werk aan het Spoel. Het is een zogenoemd kunstfort dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vier door het Boeddhisme geïnspireerde kunstenaars verbleven, elkaar opvolgend, twee weken in het fort.

Op zondag 14 september 2014 zendt de boeddhistische televisie (BOS) om vier uur ’s middags een uur lange documentaire uit over het project Boeddha in de Linie.

Natuurlijke zoektocht

De kunstenaars: Leen Kaldenberg, Airco Caravan, Raoul Deleo en Mark Schalken werkten in het voorjaar van 2014 in een atelier en sliepen in een bomvrije bunker. Overdag zochten de wandelaars onder hen de ruige omgeving op.

Zij concentreerden zich op de vraag: wat is de invloed van de omgeving op de mens en op de kunstenaar?  Wat doen de stilte en het natuurgeweld met de kunstenaar? Verlangt hij of zij na drie dagen bleek van ellende naar huis? Of wordt de geest een met de prachtige omgeving?

Boeddha in de Linie symboliseert de natuurlijke zoektocht: van het smeltwater van de Alpen dat door de uiterwaarden de weg naar zee vindt, van de ganzen, scholeksters en lepelaars uit Afrika naar hun broedplaats.  

Confrontatie

De kunstenaars waren uitgenodigd door de organisatoren Elisabeth ter Borg, Agnes Sommer en Joop Hoek, met medewerking van BOS, Kunstfort Asperen en een aantal sponsors.

De vier kunstenaars hebben, ieder op hun eigen manier wel wat met het thema. In het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo zijn grote thema’s als vergankelijkheid en leegte duidelijk herkenbaar. Airco Caravan liep op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. Mark Schalken maakt met wilgentenen krachtige en kwetsbare installaties.

Het doel van het project was niet alleen om na veertien dagen het atelier te verlaten met een prachtig kunstwerk. Het ging vooral om de confrontatie met zichzelf, het werk en de natuur. Gedurende hun verblijf werkten de kunstenaars in een relatief isolement. De enige onderbreking was de aanwezigheid van de filmer Emil van Zuylen en de radiomaker Agnes Sommer.  

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0