Bommen op het Bezuidenhout

Bommen op het Bezuidenhout  

DE HERINNERING BLIJFT - Persoonlijke verhalen van bewoners en hulpverlening 

Enkele weken voordat heel Nederland werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog voorbij was, werd Den Haag getroffen door een ramp. Het centrum en de wijk Bezuidenhout werden op 3 maart 1945 getroffen door een verwoestend bombardement. 

Tentoonstelling 

Een tentoonstelling vertelt het verhaal van de gebeurtenissen die 75 jaar geleden plaatsvonden. 'De herinnering blijft...' werd door wethouder Bruines geopend op woensdag 19 februari om 10.00 uur. De tentoonstelling is tot en met 3 april te zien in de expositieruimte van MN aan de Prinses Beatrixlaan 15 in Den Haag. 

Bommen op Den Haag 

Het was begin 1945 druk in Den Haag. Veel mensen logeerden bij familie door bombardementen elders of ontruimingen voor de spergebieden rond de Atlantikwall. Maar het leven ging door. Eind 1944 lanceerden de Duitsers steeds meer V2-raketten vanuit het Haagse Bos. Op 3 maart 1945 voerden de geallieerden een bombardement uit om de lanceringen te stoppen. 

Door slecht weer en menselijke fouten vielen de bommen echter op de woonwijken naast het bos. Bezuidenhout werd zwaar getroffen. Er waren meer dan vijfhonderd doden, duizenden gewonden en tienduizenden daklozen. 

Persoonlijke verhalen 

Elk jaar organiseert Stichting 3 maart '45 een herdenking van dit bombardement. Ook op dinsdag 3 maart 2020 vindt dit eerbetoon plaats. In aanloop naar deze herdenking, stelt een tentoonstelling de herinneringen van wijkbewoners en hulpverleners centraal. 

Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt het leven in Bezuidenhout tijdens de oorlogsjaren geschetst. Het bombardement en de brand die daarna ontstond, waren van ver zichtbaar geweest. Door de oorlog hadden hulpverleners gebrek aan alles, maar zij deden wat zij konden. Ontredderde slachtoffers zochten te voet een veilig heenkomen, richting Centrum en Voorburg. 

Het opruimen en herhuisvesten van alle bewoners nam nog lange tijd in beslag. De herinnering blijft..., 75 jaar later is de impact nog steeds zichtbaar. 

Openingstijden 

'De herinnering blijft...' is van woensdag 19 februari tot en met vrijdag 3 april te zien in de MN expositieruimte aan de Prinses Beatrixlaan 15 in Den Haag. Deze locatie is gratis toegankelijk op werkdagen van 8.30-18.30 uur, op vrijdag 20 maart tot 22.00 uur en op zaterdag 21 maart van 11.00-17.00 uur. Van zaterdag 2 mei tot en met zondag 14 juni is een deel van de tentoonstelling te zien in Museum Swaensteyn in Voorburg. 

Vanwege de 75-jarige herdenking van het bombardement organiseert Stichting 3 maart '45 verschillende activiteiten in de eerste helft van 2020, zoals lezingen, wandelingen en theater. Een overzicht van alle 3 maart-activiteiten is te vinden op www.bezuidenhout.nl/3maart45  

https://www.haagsedingen.nl/

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0