Cacao, de heilige ondergang van de Azteken.

Cacao of chocolade als bijzondere bondgenoot om een land in te nemen. Het overkwam de Spaanse veroveraar Cortès. Het heilige geloof in dit godenspijs werd de Azteken fataal en leverde Spanje de ontdekking van cacao op.

Al enkele duizenden jaren kent cacao voor de inwoners van Midden-Amerika geen geheimen meer. Waarschijnlijk ontdekten zij bij toeval hoe van cacao chocolade te maken. Dan moet niet gedacht worden aan de repen chocolade, zoals wij die tegenwoordig kennen, maar eerder aan een vet, pittig drankje gebonden met maismeel. Dit drankje en de cacao waar het van gemaakt was, nam een belangrijke plaats in binnen de samenleving van de Azteken en de volken die voor hen Midden-Amerika bevolkten.

De oppeppende werking van cacao en chocolade was ook de Azteken niet ontgaan en het leek dan ook geen overbodige luxe, dat Koning Montezuma het schuimende bruine drankje veelvuldig nuttigde voor een bezoek aan zijn harem. Ook als betaalmiddel kwamen de cacaobonen goed van pas. Er werd zelfs zoveel waarde aan gehecht dat de Azteken die in gebieden woonden, waar geen cacao kon groeien, hun belastingen inden in cacaobonen.

Mythe van Quetzalcoatl

Maar naast de belangrijke rol van cacao in het maatschappelijke leven, was cacao vooral heilig. De Azteken geloofden, dat ze hun kennis over cacao te danken hadden aan hun geliefde koning Quetzalcoatl. Deze koning, die ook als god werd bechouwd, had hen onderwezen in het verbouwen en gebruiken van cacao en was graag gezien en populair. Dit leverde hem natuutlijk ook vijanden op die jaloers waren op zijn succes. Volgens de eeuwenoude mythe zouden deze vijanden Quetzalcoatl met  behulp van zijn eigen chocoladedrankje hebben vergiftigd. De koning/god werd na het drinken van het met gif aangelengde drankje volledig gek en verdween op een vlot, gemaakt van slangen, de zee op. Zijn Azteekse volk liet hij achter met de belofte dat hij ooit terug zou komen. Voor zijn terugkeer noemde hij zelfs een specifiek jaar.

Het verschijnen van de Spaanse veroveraar Hernàn Cortès voor de kust  viel voor de Azteken precies samen met het voorspelde jaar, waarin Quetzalcoatl zou terugkeren. Korte tijd zagen de Azteekse leiders in Cortès dan ook hun teruggekeerde koning en god. Ze ontvingen de Spanjaard met open armen en richten een feestmaal aan waar de chocoladedrank rijkelijk vloeide. Maar al snel werd duidelijk, wat de Spaanse veroveraar werkelijk kwam doen en leverden de Azteken verzet tegen de iname van hun land. Uiteindelijk wist Cortès toch het land op de Azteken te veroveren en ontdekte hij wat voor waarde cacao voor Spanje en Europa kon hebben. Geld groeide hier immers letterlijk aan de boom.

Na de ontdekking van cacao ten tijde van Cortès kwam dit bruine godenspijs zeer waarschijnlijk via geestelijken en missionarisen naar Europa. De ontdekking van de Spanjaarden leidde tot overzeese handel in cacao en tot de ontwikkeling van de chocoladedrank tot een statussymbool voor de Europese vorsten en adel.

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0