De Gele Tros komkommer

De Gele Tros komkommer 

De volgende vergeten groente is de Gele Tros Komkommer. Het is een oud (en inmiddels zeldzaam) komkommer ras met heldergele schil. De lengte van deze frisse, licht bitter smakende komkommer is 20-30 cm. 

Komkommers worden in Nederland al meer dan drie eeuwen gekweekt. In 1881 stond het ras 'Gele Tros' in de catalogus van de firma Van Namen te Zwijndrecht. De vruchten zijn, zoals de naam al zegt, niet groen maar geelwitachtig. Het zijn gladde, vlezige, iets zwartbehaarde, vrij dikke vruchten. De pitten meestal wat harder en groter dan van het groene exemplaar. Vooral het iets bitterder karakter maakt deze komkommer populair bij liefhebbers. 

Hij doet het prima in de vollegrond. In de kas doet de gele komkommer het minder goed  De smaak van deze gele komkommer is wat sterker / bitterder dan die van de groene komkommer uit de supermarkt of van de markt. Daarnaast is hij minder waterig. Gele komkommers zie je hier niet zo vaak, in Italië komen ze vaker voor en zijn ze bijna net zo gewoon als de groene.    

Cucumis sativus 

De komkommer - algemeen - is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie, waarvan de gelijknamige vrucht in Nederland en België vooral rauw als salade wordt gegeten. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. 

De in de beroepsteelt geteelde komkommerrassen vormen alleen vrouwelijke bloemen, waardoor er geen bestuiving plaats kan vinden. Bij sommige oude rassen, zoals bij de Gele Tros, vormen zich echter naast vrouwelijke ook mannelijke bloemen. Hierdoor kan bijvoorbeeld door de honingbij of hommels zelfbestuiving en zaadvorming optreden. Bij bevruchting van alle zaadknoppen groeit de komkommer normaal uit, maar wel met zaden, die in het jonge stadium nog wel eetbaar zijn. Bij onvolledige bevruchting groeit de vrucht meer bolvormig en vormt zogenaamde zaadkonten. 

De zaden van de gele tros komkommer kun je vanaf half april - half mei onder glas zaaien, verspenen in potjes en half mei buiten planten of vanaf mei buiten in regels zaaien. 

Met dank aan Slowfood.nl, Wikipedia en Wur Wageningen 

https://www.utrechtfoodfreedom.nl/
https://www.visitutrechtregion.com/nl/wat-te-doen/waterlinies/nieuwe-hollandse-waterlinie
www.hetsmaakmuseum.nl 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0