De Haagse Ambassade: Frankrijk

Correspondent Walter van Teeffelen bracht een bezoek aan de Franse ambassade en had een interessant gesprek met de ambassadeur. De Franse ambassade bevindt zich tegenwoordig in een groot pand links naast het Vredespaleis. Michèle Desage brengt me naar de kamer van de ambassadeur, die zijn jasje aantrekt om aan het interview te beginnen. Ik zie een foto van Boekarest aan de muur, een plattegrond van New York, een kaart van Europa en aan de andere muur een foto van president François Hollande.

Nog interessanter: er staat op de kast voor me een miniatuur van een Citroën DS, de 'snoek', hét voorbeeld van het klassieke Franse design, in het Frans uitgesproken als déesse, godin, en misschien wel het meest interessant, een foto met blije gezichten van onder meer Jacques Chirac, Wim Kok, Tony Blair, Helmut Kohl en Hans van den Broek.

Quai d'Orsay

'Het Verdrag van Amsterdam', licht Pierre Ménat toe, 'ik was adviseur van president Chirac.' Dat Verdrag werd in 1997 gesloten en was erg belangrijk voor de voortgang van de Europese Unie. Het Europees Parlement kreeg meer macht, het Schengen Verdrag (vrij verkeer in Europa) werd in de Europese wetgeving ondergebracht.

Ménat was na Europese Conventie, tussen ambassadeurschappen in Roemenië en Polen door, directeur Europese samenwerking en directeur Europese Unie op Quai d'Orsay, de Franse benaming voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een belangrijke man achter de schermen bij de opbouw van Europa dus.

Geboortecijfer

Karl Marx' opvattingen indachtig beginnen we met de economie voordat we de cultuur en de historische betrekkingen bespreken. 'De economische samenwerking tussen Frankrijk en Nederland is zeer intens', zegt Ménat.

'Frankrijk is na Amerika, China en Duitsland het vierde belangrijkste land ter wereld met een BNP, Bruto Nationaal Product, van meer dan 2500 miljard euro. We zijn de tweede economie van Europa en dat doen we met 67 miljoen inwoners, en - met Ierland – hebben we het hoogste geboortecijfer van Europa.

Frankrijk importeert voor een bedrag van 22 miljard euro uit Nederland en het exporteert voor een bedrag van 18 miljard euro. ' We willen dat graag verder stimuleren.' Grote Franse bedrijven als Total, Alstom (energie) en Transdev zitten en investeren in Nederland en natuurlijk is er de joint venture Air France – KLM.'

De HEMA

Voor Total, het gasbedrijf, is Nederland een van zijn voornaamste bestemmingen. Het heeft vele productie-eenheden in Nederland. 'Alle grote Franse bedrijven zitten in Nederland en alle grote Nederlandse bedrijven zitten in Frankrijk. Om te beginnen natuurlijk al jullie banken, maar ook allerlei andere bedrijven, in totaal 1600 stuks. Dat zorgt voor een hoop werkgelegenheid.

De HEMA is bij ons zeer zichtbaar, vooral in Parijs. Het doet het fantastisch. Hoewel wij toch voorop liepen met de ontwikkeling van hypermarchés was de komst van HEMA met zijn heldere kleuren een innovatie. Ook het Nederlandse bedrijf Adyen (gesecuritiseerde betalingen tussen bedrijven ) is bij ons een grote speler.

Laten we het toerisme niet vergeten: drie miljoen Nederlanders gaan elk jaar op vakantie naar Frankrijk. Frankrijk is de eerste bestemming van de Nederlanders als je kijkt naar de lengte van het verblijf. Duizenden, om precies te zijn 34.000, hebben een tweede woning in ons land. En elk jaar worden 3000 Nederlanders Fransman.'

Franse beeldhouwkunst in Den Haag

Ondanks dat beheersen steeds minder Nederlanders de Franse taal. 'Die ontwikkeling willen we afremmen, de beste manier om elkaar echt te kennen of te leren kennen gaat via de taal. Maar ook grote culturele evenementen helpen. Binnenkort, op 17 juni, is de opening van een grote tentoonstelling van Franse beeldhouwkunst in Den Haag. Koning Willem Alexander komt het openen.

Het evenement vindt plaats in het Museum Beelden aan Zee en in een grote buitententoonstelling op het Lange Voorhout, naar het voorbeeld van eerdere landenpresentaties als Rusland, vorig jaar, en Zuid-Afrika, het jaar ervoor.

Ménat wil ook graag de coöperatie en uitwisseling tussen universiteiten en studenten bevorderen. Op dit moment zitten er veel meer Franse studenten in Nederland (2400) dan andersom Nederlandse studenten in Frankrijk (800). 'Ze beheersen de Franse taal te weinig om de colleges te kunnen volgen. Toen François Hollande afgelopen januari het eerste officiële bezoek na veertien jaar in Nederland bracht is hierover gesproken.'

Van Gogh programma

Er is een gezamenlijke declaratie opgesteld. Hierin worden veel projecten genoemd op het gebied van research en wetenschappelijke ontwikkeling. 'Het 'Van Gogh Programma' wil een impuls geven op dit terrein. We zoeken nog naar een paar sponsors.

In het programma past ook de stimulering van het culturele netwerk met het Institut Français in Amsterdam en de diverse vestigingen van de Alliance Française, met een hele actieve afdeling in Den Haag. Taal is en blijft belangrijk. Het eerste contact met een ander land loopt toch via de taal.'

Intouchables

'Cultuur ontwikkelt zich, de technische ontwikkeling speelt een belangrijke rol. Internet is belangrijk, ebooks, daar ga je meer op focussen, maar dat neemt niet weg dat de 'klassieke' cultuur niet minder belangrijk is geworden. Op filmgebied waren er grote successen, ook bij jullie, met films als Intouchables, over de gehandicapte man en zijn helper, en Amour, over de liefde tussen twee oude mensen.

Franse films zie ik niet zo veel op jullie tv, er zijn meer Duitse, Engelse en Amerikaanse films. Of dat zou kunnen veranderen? Mogelijk via gesprekken tussen de grote producenten / tv-maatschappijen. Je zou ook kunnen denken aan de organisatie van een Forum met vertegenwoordigers van alle belangrijke spelers op dit terrein in de AV-sector.'

Louis, Koning van Holland

We zijn aangekomen bij het laatste onderdeel, de historische relaties tussen onze landen. 'In de 17e eeuw hebben we flink oorlog gevoerd. Maar aan die periode is een eind gekomen met de Vrede van Utrecht die vorig jaar uitgebreid gevierd is, een periode van 300 jaar vrede van 1713 tot 2013.

Louis Napoleon was Koning van Holland van 1806 – 1810. Hij ging tegen zijn broer in en verdedigde Nederland. Hij leerde Nederlands, bezocht heel het land en werd populair. Hij zorgde ervoor dat in 1813 de Staat der Nederlanden kon ontstaan.

In de Tweede Wereldoorlog streden we zij aan zij. Onlangs, 15 mei, hadden we in Kapelle nog een herdenkingsceremonie voor de Franse gevallenen. Herdacht werd in het bijzonder het sneuvelen van generaal Deslaurens bij de aftocht van de Franse troepen van Vlissingen naar Breskens.'

Stokbrood en wijn

'In 1948 vond in de stad Den Haag Het Haagse Congres plaats, dat door velen beschouwd wordt als het eerste grondleggende moment van de Europese geschiedenis. Van onze zijde waren er drie belangrijke politici van de partij: Paul Reynaud, Edouard Daladier en Paul Ramadier. We werkten samen aan de oprichting van de Europese Unie en de NAVO.

De huidige relaties tussen Frankrijk en Nederland zijn goed. Een twistpunt als de vervuiling van de Rijn door het zout uit de Elzas is opgelost, op het gebied van de drugs is er een goede samenwerking. De Fransen kennen de Nederlanders en vice versa, alhoewel bij jullie weleens een clichébeeld overheerst, een beeld van het ouderwetse Frankrijk, met de wijn, het stokbrood en minder van het high tech Frankrijk en zijn state-of- the –art industrie.'

Derde investeerder

'Daar werken we natuurlijk aan, met economische diplomatie en met de Amsterdamse vestiging van Atoutfrance en, met ook in Amsterdam, AFII, L'Agence française pour les investissements internationaux. Dat werkt wel, in 2013 was er een grote toename van Nederlandse investeringen in Frankrijk. Met een bedrag van 25 miljard euro is Nederland, na Duitsland en de UK, de derde investeerder in ons land.'

Is er dan niets te klagen meer ? 'Misschien toch een beetje aan onze kant. De Fransen benadrukken eerder problemen dan dat ze de zonnige kant zien. '

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0