De vrouw zonder hoofd

Aleid van Poelgeest was een prachtige slimme dame. Al op jonge leeftijd werd zij de maîtresse van hertog Albrecht van Beieren. In 1392 kwam er een eind aan haar jonge leven (ze was begin 20) toen ze op koelbloedige wijze werd doodgestoken door Hoekse edelen. Het precieze motief voor de moord is nooit duidelijk geworden.

WRAAK

Hertog Albrecht was uitzinnig van woede en verdriet en zag de moord als een persoonlijke aanval die hem aanleiding gaf met zijn politieke tegenstanders af te rekenen. Eén van hen van was de Hoekse edelman Jan van Heemstede die op het Huis te Heemstede woonde (tegenwoordig het Oude Slot). Albrecht gaf de stad Haarlem opdracht het Huis te Heemstede met de grond gelijk te maken; hier gaven de Haarlemmers graag gehoor aan. Jan wist nog op tijd te ontkomen en vluchtte naar het buitenland.

GEEST

Een treurige toestand al met al. Maar met de moord en de sloop van het kasteel was de kous nog niet af. Het verhaal gaat dat Aleid zich na haar dood regelmatig vertoonde in de omgeving van het kasteel in Heemstede (dat later weer herbouwd werd). Na het invallen van de duisternis zou zij rondspoken, gehuld in een wit gewaad en met haar bebloede hoofd in de hand. Menig buurtbewoner bleef in het donker uit de buurt van het slot uit angst het spook tegen te komen. Ook zou op het terrein vroeger een waterput zijn geweest, waarvan het water na de moord op Aleid bloedrood kleurde.

Tegenwoordig gaat het er allemaal vrolijker aan toe op het Oude Slot. Veel verliefde stellen geven elkaar het ja-woord op het landgoed. Tussen al het feestgedruis is ook al tijden geen spook meer gezien. Toch neemt iemand die zich The Ghosthunter noemt nog steeds wonderlijke krachtvelden waar op en rond het slot: http://tinyurl.com/oljhrc4

MEER VERHALEN?

* www.facebook.com/lichtoplegenden
* www.twitter.com/lichtoplegenden

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0