De waarheid dient gezegd te worden...

Na mijn vorige bericht "Eerloos en Stijlloos" van 29 oktober ben ik er heel opmerkelijk door Hongaren - die nauwelijks het Nederlands beheersen (beroerder nog dan mijn Hongaars (!) - op gewezen, dat het mogelijk een wens van oud-president Árpibácsi Göncz zelf is geweest, om zonder alle mogelijke bombarie begraven te worden. 

Bij nader inzien past dat natuurlijk ook wel bij Árpibácsi en straalt dat ook eigenlijk wel uit de artikeltjes die ik eerder ter dierbare herinnering aan hem heb geschreven. (http://www.inzaken.eu/in-memoriam-president-goncz-arpad-op-94-jarige-leeftijd-overleden/ en http://www.inzaken.eu/eerloos-stijlloos/.) Árpád Göncz werd in de wandelgangen niet voor niets door iedereen liefdevol en uit respect voor zijn allesbehalve protserige levensstijl standaard "Árpibácsi" genoemd, het Hongaars voor 'oompje Árpád'. Tot slot aan dit gedeelte van het verhaaltje nog een kleine anekdote als "bewijs":

Eenvoudige flatwoning

Toen Árpád Göncz door het parlement tot president was gekozen, woonde hij nog in een eenvoudige flatwoning, waar hij ook na zijn verkiezing nog een tijdlang wekelijks in zijn versleten ochtendjas de vuilnisbak buiten zette. Daar werd - ook door de politieagenten die heel trouw dag en nacht voor zijn deur stonden te waken - lacherig om gedaan, maar aanbiedingen om die taak van hem over te nemen sloeg hij aanvankelijk altijd af. "Aanvankelijk" betekende totdat hij met zijn vrouw naar een meer potsierlijke ambtswoning moest verhuizen. Naar zijn "presidentiële burelen" reed hij tot die tijd ook altijd nog trouw in zijn pensioengerechtigde tweetakt Wartburg. Het 100%-ige waarheidsgehalte van deze anekdotes durf ik niet te garanderen, maar het paste wel bij hem en zij werden door een diversiteit aan oude buren van hem bekend gemaakt, bijna altijd met de "eervolle" vermelding dat zij (de buren), met al die bewaking voor de deur, niet veiliger konden wonen en het jammer vonden toen hij wegging!

Persmededelingen

De werkelijke reden voor deze publicatie verscheen vandaag, 2 november, in de officiële Engelstalige late namiddag persmededelingen: 

Een kort bericht, dat de Hongaarse president János Áder, zijn vrouw en premier Viktor Orbán (en waarschijnlijk heel veel "oortjes") op 6 november aanstaande toch aanwezig zullen zijn op de begrafenis van Árpád Göncz, maar wel als privé personen, waarvan Akte!

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0