De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 17 - Timothy de Graaf

Timothy de Graaf laat zich inspireren door Rembrandt. Beweging en visualisatie zijn belangrijke thema’s in zijn werk. Hij heeft een fascinatie voor handen en gebaren. Hij heeft gebarentaal geleerd omdat hij doof is. En die gebarentaal zie je veel terug in zijn werk, niet alleen zijn schilderwerk, maar ook in zijn films, zijn cartoons, zijn tekeningen en zijn beeldhouwkunst.

In zijn tweede tentoonstelling in de MLB galerie met de titel ‘What’s next II’ is er imposant nieuw werk in forse lijsten en formaten te zien. Een krachtig portret van Johan Cruyff met een oranje achtergrond. Een werk, bestaande uit twee onderdelen met links een vrouwenlichaam van de rug af gezien en rechts een ridder met een ijzeren helm meet zelfs 240 x 240 cm. In een kast bevinden zich vele kleinere schilderijen. Voor de opening was de kast gesloten, maar na het openingswoord kregen we de inhoud van de kast te zien.

Kristallen bol

We spreken elkaar een paar dagen later in de galerie. Timothy: “Het idee was een openbaring voor mezelf. Het begon met een koffer, waarin je meer schilderijen, kon stoppen en meenemen. Maar daarvoor is het te zwaar geworden. Ik wil wel doorgaan met een kast vol met schilderijen. Een grotere en een kleinere, die je inderdaad als koffer mee kunt nemen.”

Op nogal wat schilderijen komt een kristallen bol voor. Timothy: “Dat is inderdaad een geliefd element. Ik schilder veel naakten en daarbij ben ik in het bijzonder geïnteresseerd in de spiermassa van de vrouw of de man. Het zijn personen die mimisch heel sterk zijn. Met name in de handen zit veel beweging. Ik leg het vast in fijne kleuren en mooie combinaties van kleurstellingen, waarbij ik erg geïnspireerd ben door het werk van Rembrandt.”

Meestal gebruikt hij olieverf. “Graag drapeer ik wolkenpartijen zodanig op het doek dat er lichtinvallen te zien zijn. Net als Rembrandt maak ik de omgeving graag donker en de centrale figuur lichter. Dat zie je ook aan het verfgebruik. Op de lichte gedeelten van het schilderij ligt de verf er dikker op, in het donkere gedeelte is het dunner.

Guyot

Timothy maakt ook bronzen beelden, ook van het menselijk lichaam. Daar kan hij ook die spiermassa’s tonen. Het liefst een heel lichaam, maar een buste gaat hij ook niet uit de weg. Hij haalt inspiratie uit Bijbelse beelden en het werk van Auguste Rodin. Het maken van beelden is kostbaar, vandaar dat de schilderijen en tekeningen de overhand hebben.

De laatste jaren is hij verfijnder gaan werken. Je kunt het zien aan onder meer de schilderijen in de kast / koffer. “Door te veranderen blijven de mensen geïnteresseerd. En ikzelf natuurlijk ook.”

Er is ook een aantal tekeningen geïnspireerd op Guyot te zien. Timothy, geboren in Melbourne in Australië, heeft vele jaren op het Henri Daniel Guyot Instituut in Groningen gezeten, dat opgericht werd in 1790. Guyot, een Groningse predikant, bedacht voor de communicatie van doven een gemengde methode met woorden en gebarentaal. In sommige situaties konden doven gebarentaal gebruiken, maar daarnaast kregen de doven mondeling onderwijs.  

Film

Timothy is een veelzijdig man: hij maakt ook nog eens cartoons en films. Hij heeft heel veel filmscenario’s geschreven. Ik zag achter in de galerie een film van twintig minuten met vier kaartspelende mannen rond de tafel. Ze speelden zeer nadrukkelijk met duidelijke bewegingen en gebaren. Na verloop van tijd verdween er een de hemel in. Toen waren er nog maar drie over. En daarna twee en ten slotte een.

Timothy is al meer dan 25 jaar kunstenaar. Hij zat op de Minerva Academie in Groningen. In zijn dagelijks leven is Timothy daarnaast filmmaker bij de Stichting Welzijn Doven Amsterdam (SWDA). Hij is verantwoordelijk voor camerawerk en montage van onder andere de talkshow Hand op Tafel (HOT) en het Amsterdam Visueel Nieuws, een succesvolle maandelijkse reportageserie. Hij werkt de scenario’s uit, maakt de storyboards, regisseert, werkt met de camera en monteert. “In het verleden heb ik de film ‘Wild Dogs’ gemaakt. Ik zou graag nog eens een grotere filmproductie maken. Ik heb diverse scenario’s klaarliggen. Het grote probleem is het nodige geld bij elkaar te krijgen.”

Als cartoonist maakte hij een tweetal stripalbums die zijn uitgegeven door SWDA en daarnaast diverse scheurkalenders met gebarentekeningen. Timothy heeft een atelier aan huis. Hij hoopt in de nabije toekomst een paar keer een goede verkoop met zijn schilderijen te kunnen realiseren. “Dat geeft me de gelegenheid me nog meer op mijn schilder- en beeldhouwwerk te concentreren.” 

http://www.timothydegraaf.nl/
http://www.mlbgalerie.nl/

http://bit.ly/2H6p0BF 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0