De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 20 - Ruys

Ruys schildert prachtige bomen. Veeltakkig, veelkleurig en met duidelijke lijnen. Maar ze schildert ook vogels en andere dieren. En niet te vergeten modellen en het weidse landschap van Friesland.

Ik sprak met Ruys in de Amsterdamse MLB galerie. Haar werk hing daar op de tentoonstelling ‘Kleur in de Witte de With’. Niet alleen haar werk, maar ook werk van nog vijf leden van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken, die al meer dan een eeuw bestaat.

Terpen en boomgaarden

Ruys werkt buiten, in Artis, langs het Gein, in de hortus, zowel die van Amsterdam als Leiden en in Noord-Oost Friesland. “Daar schilder ik terpen en bomen”.  Ook dat is bijzonder mooi werk. Zie bijvoorbeeld ‘Terp van Bornwird’. Alleen de afwerking doet ze in haar eigen atelier, in de Amsterdamse Jordaan.

Ruys heet Ruys, lekker kort. Het is een achternaam en voornaam tegelijkertijd. Ze gebruikte de naam voor het eerst in haar studententijd en gebruikt ‘m ook als artiestennaam. 

Afrika

Afrika is heel belangrijk voor haar. Als je dat weet, zie je het ook terug, in elk werk. Drie jaar was ze in Kenia, vervolgens twee jaar in Ethiopië en ook in Sudan en Ghana. Later werkte ze als Oost-Afrika deskundige bij Amnesty International Nederland.  In Kenia gaf ze naaldvakken aan meisjes en in Ethiopië gaf ze advies op het gebied van textieldesign en techniek. Daarnaast gaf ze ook tekenles.

Na haar terugkeer uit Afrika ging ze antropologie studeren aan de Universiteit van Leiden. Ze deed haar master aan de UVA in Amsterdam, waar ze afstudeerde op de Kanga, de Oost-Afrikaanse omslagdoek. “Die hebben aan de rand spreuken in het Kiswahilisch, waarmee vrouwen communiceren. Ik ben speciaal daarvoor drie maanden terug gegaan naar Mombassa, mijn man zorgde in de tussentijd voor onze twee kleintjes.”   

Afrika zie je terug in haar werk, qua sfeer, qua kleur, qua licht, qua beweging en qua vorm. Ruys: “ik hoef er niet over na te denken. Ik denk überhaupt niet, ik voel. Tekenen en schilderen is kijken en voelen. Ik ga los, maar tegelijkertijd streef ik ook naar een zekere perfectie. Ik stel hoge eisen aan mezelf. Al die werken zijn projecten waar ik wekenlang aan bezig ben. Als ik niet aan mijn eisen kan voldoen, gooi ik het werk weg.”

Etsen

Ruys werkte altijd met olieverf, inkt en aquarel. Op gegeven moment kwam ze haar oude etsleraar tegen. Hij woonde inmiddels in Engwierum, ten oosten van Dokkum richting Lauwerzijl. “Ets jij nog?” vroeg hij. Ik had het geleerd, het etsen, veertig jaar geleden, op de Rietveld, maar daarna had ik er niet zo veel meer aan gedaan.”  Maar nu doet ze weer, met grote regelmaat.  “Mijn etsleraar  in Engwierum heeft het virus in mij geplant en dat virus ontwikkelt zich steeds verder. Ik werk boeken door over etstechniek en we gaan regelmatig naar Hoge Noorden  naar een terpboerderij in Genum en in Engwierum kan ik mijn etswerk afdrukken.  Ik heb  nog geen eigen pers. Als iemand er een heeft die hij niet gebruikt: met hem of haar neem ik graag contact op.”

Discipline

Full time kunstenaar is Ruys sinds het jaar 2000. Ze begon haar opleiding aan Academie De Schans  met tekenen en textiel en haalde een tweedegraads diploma Textiel. Daarna ging ze naar de Rietveld Academie voor de opleiding MO A tekenen, maar halverwege die opleiding, vertrok ze naar Kenia. En in Afrika zou een behoorlijke tijd blijven, zoals we zagen.

Nu is ze elke dag twee / drie uur bezig met tekenen, schilderen en etsen. Ze werkt keihard, zoals ze zegt. “Ik heb er een discipline in ontwikkeld. Als je die niet hebt, komt het er niet van. Ik ben vrij streng voor mezelf. Ik wil zoveel dingen doen, dan moet je alles goed plannen.”

Ficusboom

Ik kijk nog even naar het werk waarmee ze in de galerie bezig is. Een grote boom met vele uitwaaierende takken op diverse bladen. “Het is een ficusboom die ik in Ghana zag. Hij heeft een omvang van twaalf meter. Ik heb ‘m vanuit het noorden, oosten, zuiden en westen getekend. Als je van boven kijkt zie je dat alle takken van de verschillende bladen in elkaar overlopen. Ik wil ‘m ook op ets zetten. Dan wil ik ermee spelen. Met al die prachtige luchtwortels. Daar ben ik wel een jaar mee bezig. Het is een feest.”

De dag nadat we elkaar spraken, ging ze schilderen in de Jordaan, in het Constantia Hofje. “Heerlijk. Ik ga de kersenboom schilderen, met de huisjes van het hofje op de achtergrond.”

Afbeeldingen: 1) De Witte Paardenkastanje, aquarel en inkt, Hortus Botanicus, Leiden, 2012, 2) De Vlindertuin in Artis, aquarel en inkt, 2010, 3) de Treurbeuk in Veessen, aquarel, 2007, 4) De Terp van Bornwird (N.O. Friesland), 2013, olieverf op linnen, 2013, 5) Hegebeintum (N.O. Friesland) in de lente, olieverf op linnen, 2010, 6) De Pruimenboom na een zomerstorm in Genum, aquarel en inkt, 2010, 7) de Prunus in Hortus Botanicus in Leiden, aquarel en inkt, 2013, 8) Lente in de Hartastate, aquarel en inkt, 2015, 9) in Karthuizerhofje Amsterdam, 10) Hegebeintum 2, olieverf op linnen, 2016, 11) Terp Raard, olieverf op linnen, 2015, 12) Kerkje in Genum in winter, aquarel met inkt, 2013, 13) Terp Jouswier in N.O. Friesland, olieverf op linnen, 2015, 14) Prunis 1, hortus botanicus Leiden, aquarel met inkt, 2015 

http://www.ruys-art.nl/ 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0