De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 28 - Liesbeth Sevenhuijsen

Liesbeth Sevenhuijsen begon, 17 jaar geleden, met het in verf vertalen van foto’s. Sinds een jaar of drie heeft ze zich de vrije hand gegeven en bestaat haar werk uit een spel van lijn en vorm.

Ik spreek Liesbeth Sevenhuijsen op de expositie ‘De Vrije Hand’ in de MLB galerie. Er hangt werk van een vijftal kunstenaars van ‘De Onafhankelijken’, waaronder dat van Liesbeth.

Spaanse Hoogvlakte

Aan de hand van foto’s van landschappen, parken, natuur ging ze vroeger aan het werk. De foto werd getransformeerd in verf. Van jongs af aan trok de natuur haar, de rust ervan, de planten, de organische vormen. Toen ik me verdiepte in haar werk zag ik ook woestijnlandschappen voorbij komen.

Die woestijnlandschappen blijken, als ik er naar vraag, geïnspireerd te zijn door de Spaanse Hoogvlakte, de meseta. “Ik heb in 2004/05 drie maanden in Spanje gewerkt als artist-in-residence. Ik heb er ook rondgereisd, door het droge landschap. Dat heeft me erg gegrepen. Wat me ook opviel was het contrast tussen de droge vlaktes en bergen en de parken, volmaakt beheerste natuur. Dat contrast tussen onbeheersbaarheid en het streven naar perfecte beheersing vind ik interessant."

Houtskool

Gevraagd naar een sleutelwerk, een kantelwerk, noemt ze een werk dat ze op de opleiding, de Gerrit Rietveld Academie, maakte. Het is een groot schilderij van 2,5 bij 2.0 met een verstild beeld van een minimaal grasveldje waar het licht opvalt. En er is nog een stukje van een park te zien. Het was oorspronkelijk een foto. “Bijzonder dat je potentie ziet in een klein beeld, dat je dat hebt aangevoeld. Dat je dat in verf vertaalt en dat het dan gaat leven. Dat proces is me altijd blijven fascineren. Ik ben er jaren mee bezig geweest. Daarvoor probeerde ik van alles, maar dit heeft me echt gegrepen”. Daarbij werd ze ook gestimuleerd door het werk van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, die op een baanbrekende manier fotografie en schilderkunst met elkaar heeft verbonden.

Maar nu heeft haar werk een andere wending gekregen. “Sinds een jaar of drie kreeg ik een grote behoefte om meer vrijheid te nemen.” Op de tentoonstelling is een aantal van die nieuwe werken te zien. Een hele grote tekening met gekleurde lijnen, kleinere tekeningen in zwart en wit. “Ik gebruik graag houtskool. Dat is een heel soepel materiaal.”

Ze doet het met de bagage die ze heeft, in het bijzonder noties over ruimte en licht. “In de abstractie kun je daar veel mee.” Waar ze voorheen een ander beeld schildermatig transformeerde, heeft ze nu bij het begin geen beeld bij de hand. “Dat is een radicale verandering. Het geeft me langzamerhand meer ideeën, ik kan mijn eigen associaties volgen.”

Erin groeien

Liesbeth Sevenhuijsen volgde op de Gerrit Rietveld Academie van 1994 tot 1999 de richting schilderen en tekenen. Daarvoor deed ze iets heel anders. Als afgestudeerd pedagoge werkte ze in de Jeugdhulpverlening. De Rietveld Academie was een oude droom. “Ik kwam in een totaal nieuwe wereld. Doordat ik laat begon was ik lange tijd onzeker. Maar als je merkt dat het talent er wel degelijk is, groei je er in.”

Hoe is haar ervaring met het kunstleven? “In Amsterdam is het leuk, het is heerlijk om met je collega’s om te gaan. Voor een ander deel is het ook wat moeizaam. De belangstelling van mensen die je kunst bekijken gaat meestal niet erg diep, dat merk ik zelfs in Arti et Amicitae, waar ik lid van ben. Ik heb de indruk dat in Duitsland de belangstelling voor kunst anders is dan in Nederland, serieuzer. Er zou in Nederland nog meer kunnen worden gedaan om het publiek bij de kunstbeoefening te betrekken, om de dialoog tussen kunstenaar en publiek te bevorderen. De Open Ateliers zijn daar wel een goed voorbeeld van. Dan heb je leuke gesprekken en dat heeft me altijd iets opgeleverd.”

Afbeeldingen: 1) Groen 1, 2) Fontein, 3) El Retiro, 4) El disierto, 5) abstract – movement – spaces, 6) abstract, 7) Groen 2, 8) z.t. park kantelwerk, 9) hemel en aarde, 10) in het voorbijgaan, 11) naderend onweer, 12) pad, 13, schaduw, 14) z.t. pad 

http://www.liesbethsevenhuijsen.nl/welkom.html

http://bit.ly/3dN6eRm 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0