De wereld van de Amsterdamse kunstenaar, 49 - Marce Castillo

Onlangs was in Amsterdam de tentoonstelling ‘Sumak kawsay’ te zien met schilderijen van Jafeth Gómez en wandborden van Marce Castillo. Op de laatste dag van de tentoonstelling sprak ik met Marce Castillo.

Sumak kawsay’ betekent het goede leven, zegt ze. “Het is het streven naar een harmonieus bestaan binnen de eeuwenoude tradities, de wetten van de natuur en de drukke en uitdagende hedendaagse wereld.”

Marce is een Colombiaans- Nederlandse kunstenares. Na haar studie Marketing en Bedrijfslogistiek aan de Corporación Universitaria Autónoma del Cauca, heeft zij in Nederland haar passie voor tekenen en schilderen weer opgepakt. Marce, die bijna 6 jaar in Amsterdam woont, beschrijft haar werk als kunst zonder regels, direct uit het hart. Haar stijl en kleurgebruik hebben hun oorsprong in haar  geboorteland Colombia. Haar familie inclusief haar voorouders spelen een belangrijke rol voor haar.

Voor haar is cultuur altijd belangrijk geweest, en om die reden werkt ze samen met twee culturele organisaties in Popayan; de ene is Wipala, waarover direct meer, en de tweede is Fundacaldas, een organisatie die werkt aan culturele projecten met historische achtergrond, zodat jongeren hun afkomst kennen. Zie: www.fundacaldaspopayan.com

Bamboe borden

Marce Castillo maakt decoraties op bamboe borden met felle kleuren. “Ik houd van bamboe. Het is een natuurlijk materiaal, je kunt de vezels zien en voelen, je ziet de patronen in het hout, je ziet de energie.” Ze laat me een bord met een vlinder zien. “Ik ben beetje rebel in het kleurgebruik. Het komt uit mijn hart.” Op een ander bord domineren fel geel en paars. “Geel betekent spiritualiteit, ook eureka! Toen ik zes jaar geleden in Amsterdam kwam en de musea bezocht was ik weg van deze kleur in schilderijen van Vincent van Gogh.  En het paars is de kleur van het chakra, de energie van de mens.” 

De achterkant van het bord is even belangrijk als de voorkant. “Ik wil een compleet geheel, niet een kant. Ik kies voor de achterkant twee kleuren die ook op de voorkant voorkomen.” Ook haar logo staat op de achterkant, puntjes en lijnen rond een hartje.

Tekeningen 

Met de keuze van kleuren en haar stijl communiceert Marce. “Het is voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ik heb geen regels, het komt recht uit het hart. Ik neem mijn tijd om het te maken. Eerst ga ik tekenen en dan schilderen. Niet te snel, want het leven is tegenwoordig heel druk en snel. De mensen komen niet meer aan zichzelf toe.” 

Hoe begon het? “Mijn ouders vonden een paar dingen belangrijk: de cultuur, muziek, schilderen, sport. Op de basisschool had ik onder andere het vak tekenen. Het werd een hobby. Toen ik in Amsterdam kwam begon ik tekeningen voor de familie te maken, als cadeautje. Ik moest echter stappen zetten om te groeien in het vak. Ik ging op zoek naar mijn eigen stijl. Dat duurde drie / vier jaar. Ik begon met mozaïeken, mandala’s, zentangles, dat is een techniek die tekenen gebruikt als ontspanninginstrument. Ondertussen ging ik veel naar musea, dat was ik van vroeger al gewend.”  

El Sol 

Heeft ze een sleutelwerk? Dat heeft ze, het is haar eerste design-ontwerp met de titel ‘El Sol’, de zon.  Het bord is verkocht, maar op de tentoonstelling hing het nog als schilderij. Ik zie een gele zon met een kleurig randpatroon. De lucht is helderblauw. “’Dit is het’, dacht ik, ik heb mijn stijl gevonden.”

Wipala

Colombia heeft vele culturen. “Ik kom uit Popayán, de hoofdstad van het departament Cauca, in het zuidwesten van Colombia. En Jafeth Gómez woont en werkt in Popayán, waar hij heeft een culturele ruimte, Wipala. Zie: http://www.wipala.com.co/. Er zijn tentoonstellingen, er is poetry, er wordt gezongen. Er is veel aandacht om de cultuur over te brengen aan de kinderen."

Sumak kawsay

‘Sumak kawsay’ de kunsttentoonstelling, is de droom van Jafeth. Hij wilde heel graag een tentoonstelling in Amsterdam en vroeg Marce of ze daarbij wilde helpen. En dat lukte.

We kijken nog eens naar twee werken van Jafeth, ‘Sumak kawsay’ en ‘Somos Semilla’. Op het eerste schilderij zien we een vrouwelijke figuur die een Hof van Eden omarmt. Met mensen, dieren, een tijger met haar jong, kolibries, een waterstroom, en twee mensen. “De vrouwelijke figuur is Pachamama, Moeder Aarde. Zij wil verzorgen, de mensen, de dieren, de natuur. Alles is op het schilderij in balans.” Is Pachamama niet bezorgd?  “Nee, Pachamama  wordt nooit boos, wel ergert zij zich omdat de mensen niet goed omgaan met de natuur. Maar ze gelooft in ons en dat het uiteindelijk goed komt.”

Somos Semilla

Op het tweede schilderij, ‘Somos Semilla’, zien we een vrouwelijke persoon in een grote zaaddruppel. “Dat is ook Pachamama. Iedereen is een zaaddruppel, wij zijn een klein zaadje. Pachamama wil dat we gaan groeien. Ook onze dromen kunnen zaden zijn. Pachamama gaat er vervolgens voor zorgen dat onze dromen realiteit worden. Het is te vergelijken met de principes van Yoga en andere meditatievormen. Een droom bevat energie. De vraag is: gaat deze droom naar universum? Als je erg aan je droom werkt, gaat het universum voor jou zorgen.”

Jafeth is ondertussen al 40 jaar kunstenaar. In zijn werk vindt je, behalve Inca elementen ook westerse elementen. “Hij heeft ook een connectie met westerse kunst. Hij wil ook groeien, en hij wil graag dat zijn werk gezien wordt door de volgende generatie.”

Communiceren met de mensen

Marce heeft haar stijl gevonden. De aanmoedigingen van haar familie en vrienden hebben haar flink geholpen. Ze is daar dankbaar voor. Niet alleen maakt ze borden, maar ook schilderijen, groot en klein. Ik zie er een heleboel passeren. Ze maakt ze ook op kandelaars en dienbladen.

Tot slot, waar gaat het met de kunst van Marce Castillo naar toe? “Ik wil duidelijk communiceren met de mensen en de tijd zal uitwijzen wat er met de kunst van Marce Castillo gebeurt.”

Je kunt het werk van Marce Castillo zien via Instagram: @cmarcecastillo, of op Facebook.

Afbeeldingen

1) Marce Castillo, 2) ‘La mariposa’- Marce Castillo, Acrylverf op Bamboe, 30 cm diameter. 3) ‘La luna’- Marce Castillo, Acrylverf op bamboe, 30 cm diameter. 4) ‘Las flores’ Marce Castillo, Acrylverf op bamboe, 30cm diameter. 5) ‘Tulipanes’- Marce Castillo, Acrylverf op bamboe, 30cm diameter. 6) ‘La flor’ – Marce Castillo, Acrylverf op Bamboe, 30cm diameter. 7) ‘La luna’- Marce Castillo, Acrylverf op bamboe (de achterkant) 30 cm diameter. 8) ‘El sol’ - Marce Castillo, Acrylverf op Bamboe, 30cm diameter. 9) Het schilderij ‘El Sol’ – Marce Castillo, Acrylverf op doek, 50x60 cm, En de gedecoreerde bamboe borden: “Las flores’ ‘Tulipanes’ ‘La flor ‘en, ‘El corazon’. 10) Jafeth Gómez y Marce Castillo, op de openingsdag van “Sumak kawsay” 5 oktober in de MLB Galerie in Amsterdam. 11) Schilderij ‘Sumak kawsay’ – Jafeth Gómez, Acryl op doek, 81x100cm. 12) Schilderij ‘Somos Semilla’- Jafeth Gómez, Acrylverf op doek, 80x60cm, 13) Schilderij ‘Las flores’ ‘De Bloemen’- Marce Castillo, Acrylverf op doek 50X40cm. 14) Kandelaars, ‘Zon en maan’ – Marce Castillo, Acrylverf op gips.

https://www.instagram.com/explore/tags/cmarcecastillo/
https://www.facebook.com/claudiamarcele.castillo.7
http://www.mlbgalerie.nl/

 

 

 

 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0