De wereld van de Drentse kunstenaar, 4 - John Oosting

John Oosting komt uit Drenthe, en hij heeft een atelier in Groningen. Daar zit hij In het weekend. John Oosting: “Heel prettig, dat atelier in de stad. Ik vind het een fijne situatie. Het geeft een soort balans. Ik kan niet zonder de rust van het platteland, maar ik ben ook de drukte van de stad nodig.”

John Oosting is in Groningen geboren, maar groeide op in het Drentse Smilde. Hij woont nu in Hoogersmilde. “Een kanaaldorp waar niet veel plaats vindt, maar waar ik het goed naar mijn zin heb.” Zijn onderwerp is de stad, en alles wat daar gebeurt. “Dat komt omdat ik van het platteland kom. Dan ben je juist nieuwsgierig naar de stad. Groningen is voor mij de plek waar het allemaal gebeurde en dat is nog steeds zo.”

Alter ego

John is conceptueel kunstenaar. “Het idee is leidend, niet het medium.” Zijn kunst gaat over wat hij meemaakt. “Mijn eigen leven, maar ik kan ook heel geïnspireerd raken van  een boek, of een schilderij, en vanuit datgene wat ik lees of zie werk maken. Ik heb fases dat ik heel veel ideeën tegelijk krijg. Die schrijf ik allemaal op en sommige daarvan werk ik uit.”

Rondom het personage Henk maakt hij zijn werk. Waarom Henk? “Henk is een gebruikelijke naam in het noorden. Als ik een Henk tegenkom, is het eigenlijk nooit een normaal persoon, terwijl de naam dat wel suggereert. Henk is uiteraard autobiografisch, maar hij staat ook voor een wat universeler persoon. In Henk kan ik mijn ideeën kaderen. Het grote voordeel is dat ik mezelf van een afstandje kan bezien. Naarmate de tijd vordert wordt dat steeds scherper.”

Installaties

Zijn installaties moet aan enige voorwaarden voldoen, zegt hij. Het verwijst naar hoge én lage kunst, het is geïnspireerd op een schilderij, en het geheel moet een dynamisch, bewegend beeld zijn. De relatie tussen de ruimte en beeld hierbij is zeer belangrijk. Vanuit deze uitgangspunten is hij installaties gaan maken. Hoe kwam hij erop? John: “Ik was toegelaten op de Kunstacademie Minerva in Groningen. Daar was ik erg blij mee.  In het eerste jaar ‘klooiden’ we eigenlijk maar wat aan. Mijn werk was figuratief. Op een gegeven moment zag ik daar een filmpje van de gezusters Raeven, tweelingzussen, die bekend zijn om hun installaties, performances, video’s en tekeningen. Daar wond ik me over op. ‘Dat moet anders’, vond ik. Toen heb ik ook een installatie gemaakt. Ik noemde die installatie ‘Atelier van Henk’. De docenten reageerden positief. Ik kreeg goede cijfers. ‘Hier moet ik verder mee’, dacht ik.”

Geometrische cirkels

In het tweede jaar ging hij geometrische cirkels maken, abstract werk. Maar het idee van de installatie was er nog steeds. Zijn tweede installatie ging over de relatie tussen pokeren en economie. “Ik ben een fanatiek pokeraar. Op basis daarvan maakte ik een ‘home game’. De relatie die ik probeerde te leggen werd totaal niet begrepen, en heeft mij doen inzien dat ik de installaties misschien anders moest aanpakken.” In zijn derde installatie ging hij combineren, een installatie en de geometrische cirkels. “Ik heb het hele verhaal weggelaten. Op een schildering op de muur beamde ik een cirkel, die steeds groter wordt. Die cirkel gaat een relatie aan met het schilderij.”

In zijn vierde installatie, nu te zien op metrostation Weesperplein in Amsterdam baseerde hij zich op het werk van Sol LeWitt. In het werk (zie link hieronder) maakt hij gebruik van het haastige bewegen. “Patronen op de ramen, op de schilderijen in de ruimte en op de muren daarachter reageren en interfereren met de langslopende mensen. Draaiende objecten maken dat ook iemand die stilstaat beweging blijft zien.”

Techno muziek

Als kind groeide John op met stripboeken. “Via strips ben ik ook met kunst in aanraking gekomen. In de strips van Suske en Wiske waren veel verwijzingen naar Brueghel. Daardoor heeft ook grafiek een belangrijk plaats ingenomen in mijn werk. Ik probeer die techniek op een innovatieve en experimentele manier toe te passen.” Daarnaast is techno muziek belangrijk voor hem. “Het abstracte, experimentele en futuristische karakter spreekt mij heel erg aan. Een houseparty is een surrealistische en vervreemdende ervaring. Deze ervaring neem ik ook mee in mijn werk.”

John studeerde in juli 2015 af van Academie Minerva. Hij begon met de opleiding in 2011. Sinds dat moment voelt hij zich ook kunstenaar. “Dat was belangrijk voor mij, belangrijker zelfs dan dat ik geslaagd ben voor de Academie.” Zijn sleutelwerk is zijn eerste installatie. Dat zette hem op het spoor dat hij nog steeds volgt.

http://www.webshopvanhenk.nl/                                                      https://bit.ly/2eyfV7k 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0