De wereld van de Haagse kunstenaar, 106 - Ehab Omaro

De wereld van de Haagse kunstenaar, 106 - Ehab Omaro

Ehab Omaro maakt abstracte schilderijen met heel veel lagen. Hij wordt geïnspireerd door de kunstenaars van De Stijl, met name Piet Mondriaan en Theo van Doesburg. Ehab Omaro komt oorspronkelijk uit Syrië, maar woont nu in Rijswijk waar hij fulltime met zijn schilderkunst bezig is.

Op een zonnige woensdagmiddag bezoek ik Ehab in zijn appartement in de muziekbuurt. Ik merk al gauw dat Ehab op-en-top gemotiveerd is om te slagen als kunstenaar in zijn nieuwe land. Achter me hangt een van zijn schilderijen waar je een stad in kunt zien, maar evenzogoed een ritmisch kleurenpatroon.

Diepe emoties en verborgen gevoelens

Ehab Omaro wil in zijn werk diepe emoties en verborgen gevoelens vastleggen, zegt hij. “Ieder van ons heeft een verhaal. De meesten van ons missen de manier om het uit te drukken. Mijn kunst probeert dat verhaal te vertellen. Het kan werken als een therapie.” Als Ehab met een kunstwerk bezig is, probeert hij een connectie te maken met de mogelijke verzamelaar van zijn werk.

Hij heeft een andere band met de verzamelaars dan de meeste kunstenaars, zegt hij. “Ik help mijn verzamelaars om een mijlpaal of een moment uit hun leven te vieren met mijn kunst. Ik merk dat verzamelaars een sterke band hebben met mijn werk.” Het zijn ook bijzondere personen die zijn werk kopen: niet de gemiddelde man/vrouw in de straat. “Ze zijn vooral emotioneler dan gemiddeld.”

Sleutelwerk

Heeft hij een sleutelwerk, een werk dat voor een omslag in zijn oeuvre zorgde of een werk dat in zijn hersenen gegrift is? Dat heeft hij. Hij heeft er zelfs twee. De eerste is ‘Inferno’. De hel. “Het begon ermee toen ik besloot om drie bewegingen op het doek te zetten. Ik probeerde diepe emoties, hoe wij als mensen dit kunnen voelen vast te leggen, vooral omdat het vaak onuitgesproken blijft. De enorme impact op de mens heb ik geprobeerd op het canvas weer te geven.”  

De tweede is een andere serie: ‘A Tour in the City’. “Die is geïnspireerd door mijn eigen land Syrië en de landen die ik in mijn leven heb bezocht. Onder andere Saudi-Arabië, Turkije, Griekenland, Libanon, Spanje, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Een denkbeeldige stad die ik in gedachten heb. Het is een abstracte, ongedefinieerde stad.”

5 jaar oud

Hoe lang is Ehab al kunstenaar? “Sinds ik 5 jaar oud was. Ik kreeg veel steun van mijn moeder, nu krijg ik dat van mijn vrouw. Vrouwen, ze doen al het werk!” Als kind nam hij deel aan teken- en schilderwedstrijden, lokaal en wereldwijd. Soms won hij ook. Hij laat een grote goudkleurige medaille zien. Na de middelbare school ging hij als vanzelfsprekend naar de Kunstacademie in Damascus.

Hij was 18 toen. “Ik heb beeldende kunst gestudeerd en me gespecialiseerd in interieurontwerp.” Nadat hij afgestudeerd was reisde hij in 2011 naar Saoedi-Arabië en had daar een paar jaar een commerciële carrière als interieurontwerper. In 2015 ging hij naar Nederland. In eerste instantie zette hij zijn commerciële carrière voort, bij een Nederlands bedrijf, Rituals Cosmetics.

Onafhankelijke kunstenaar

In al die jaren was hij niet in Syrië geweest, dat juist toen in wanorde en met veel geweld in elkaar stortte. “Ruim 11 jaar was ik niet in Syrië. In Den Haag kwam mijn droom om een onafhankelijke kunstenaar te zijn weer tot leven.” Dat kwam vooral omdat hij zich in een patroon geperst voelde in de 9 tot 5-baan waar hij zijn creativiteit maar beperkt kwijt kon. “Ik voelde me als een robot. Tegelijkertijd kreeg ik genoeg vertrouwen om mijn commerciële carrière te stoppen en mijn kunst professioneel te gaan verkopen. Ik besloot: ik word een fulltime artiest!”

En, lukte het? “Het ging goed. Meer dan 30 verzamelaars vieren hun beste moment met mijn kunst. Sommigen kopen meer dan een werk. Ik probeer verbindingen te leggen, meer dan dat ik een kunstwerk verkoop deel ik een ervaring. Mijn kunst blijkt te werken als een therapie. Als ik contact krijg met een potentiële koper, is mijn eerste vraag altijd: ‘wat voel je als je ernaar kijkt?' Ik wil weten waarom hij/zij verbonden is met mijn kunstwerk. Zo krijgt het werk zijn waarde. Er zijn daarnaast ook verzamelaars die het kopen om hun neerslachtigheid te verdrijven. Dat is voor mij ook valide.”

Captain Ahab

Tot slot, is zijn voornaam verwant aan Ahab, Captain Ahab van het beroemde boek Moby Dick van Herman Melville? Ehab: ”Nee, mijn naam is Ehab, dat is een veel voorkomende naam in Syrië, er is geen connectie met Captain Ahab.”

Afbeeldingen

1) Back to my hometown, 30x40cm, 2) Day on the roof 2.0., 100x100cm, 3) Day on the roof, 100x100cm, 4) Day on the roof collection, 5) Gold prize 1995-Kanagawa children art competition-Japan, 6) Indisposition ( let it burn ), 80x120cm, 7) Infernó 2.0., 50x50cm, 8) Infernó, 60x90cm, 9) Inside the built-up area 2.0.,  80x80cm, 10) Inside the built-up area, 80x80cm, 11) Insomnia, 100x100cm, 12) Ehab Omaro portret, 13) The abandoned city, 82x142cm, 14) The abandoned city 82x142cm             

Om meer te weten over Ehab, kijk dan op zijn sociale kanalen hieronder:

https://www.ehabomaro.com/
https://www.instagram.com/ehabomaroart/
https://www.facebook.com/ehabomaroart/ 

https://bit.ly/3bbqjyO  

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0