De wereld van de Haagse kunstenaar, 7 – Christie van der Haak

Christie van der Haak werkt met stoffen, maakt schilderijen en keramiek. Ik maakte voor het eerst met haar werk kennis bij de tentoonstelling ‘Delfts Wit’, onlangs geopend in het Haags Gemeentemuseum.

Het idee om Delfts Wit te presenteren met behulp van de kleurrijke stofontwerpen van Christie van der Haak was uitstekend. De witte beelden en gebruiksvoorwerpen kwamen in deze soms strakke, soms bonte omgeving mooi naar voren. Dat vond ook museumdirecteur Benno Tempel in zijn woordje  vooraf bij de opening van de tentoonstelling.

Architectuur

‘Delfts Wit is ingericht door Asmir Ademagic en  Christie van der Haak. Het is prachtig geworden, die kleurrijke stofontwerpen vormen een architectuur waarin de beelden optimaal tot hun recht komen.’

Inderdaad, je kunt spreken van architectuur met al die grote blokken en tafels van verschillende hoogte en breedte met verschillende stofpatronen. Ik kwam Christie van der Haak en haar stofontwerpen onlangs ook weer tegen toen ik begin december in de Amsterdamse Westergasfabriek het evenement Meesterlijk, een evenement voor  Design  en Ambacht, bezocht. Aan de wand hingen haar grote formaat mooie kleden.

Zwarte garens

‘Voor Delfts Wit heb ik gebruik gemaakt van een serie stoffen die dit jaar op de markt zijn gekomen. De Christie van der Haak Collection wordt uitgebracht door de Amerikaanse firma Fabricut, het bestaat uit stoffeer/ wandbespanning stof, en een mooie serie gordijnen allemaal jacquard geweven met vier kleuren. Het is op internet te vinden onder S. Harris,  een lijn waarin zes bijzondere ontwerpers stoffen hebben ontworpen.

Het Delfts Wit wordt in het museum getoond op tafels bedekt met zwarte stof, ze hebben dezelfde complexe patronen alleen dan allemaal geweven met vier zwarte garens waardoor een zwarte damast ontstaat je ziet de patronen oplichten door er langs te lopen.’

Heiligen, flora en fauna

Christie van der Haak (1950) volgde de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en is daar nu docent schilderen. Zij begon haar loopbaan als schilder in de eerste helft van de jaren tachtig. De laatste jaren werkt zij vooral met textiel en met keramiek. Ze bouwde een indrukwekkende lijst van solo – en groepstentoonstellingen op.

De ontwerpen ontstaan vanuit een uiteenzetting met wapens, heiligen, fragmenten uit schilderijen, flora en fauna en uit andere inspiratiebronnen, waarbij losstaande motieven worden gespiegeld en /of verdubbeld waardoor er heel eigen patronen ontstaan.

In Jaquard geweven textiel

De vormentaal in het werk is opgebouwd rondom organische en geometrische vormen. Haar kleurgebruik is rijk en soms overweldigend. Haar textiel dessins worden ook verwerkt in meubels en roepen dan soms herinneringen op aan ontwerpers uit de eerste helft van de 20e eeuw zoals Chris Lebeau en Lauweriks.

Patronen, ornamenten en figuren die al eerder in haar schilderijen voorkwamen werden bijna letterlijk overgezet van op het doek schilderen naar direct in het doek ‘schilderen’. Zij werkt vrijwel uitsluitend in Jaquard geweven textiel. Ze ‘schildert’ met de computergestuurde Dorniermachine door voortdurend van kleur en patroon te wisselen.

De serie Lacrymae

Recent maakte ze de serie Lacrymae (tranen). De wenende madonna’s op de wandkleden worden hier omgeven door een gefragmenteerd patroon van ornamentale vormen. Door hun formaat van drie bij anderhalve meter en de intense, verzadigde kleuren van de stof maken de wandkleden een overweldigende indruk.  Ze zijn een vertaling in stof van Christie van der Haak’s Lacrymosa schilderijen, waar de treurende madonna’s afkomstig zijn uit schilderijen van onder andere Rogier van der Weyden.

De stoffen die zo ontstaan zijn autonome werken, maar ook uitstekend geschikt om meubels te stofferen of wandbespanningen te maken. Het vrije werk van Christie van der Haak bevindt zich in vele museale en particuliere collecties als het Groninger Museum, het Noordbrabants Museum, het SMAK in Gent, Het Gemeentemuseum Den Haag, de ABN AMRO Kunststichting, de AKZO Nobel Art Foundation en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Christie van der Haak werkt samen met het textielmuseum Tilburg en een weverij in Duitsland. Voor elke weefbaan worden de kleuren en patronen opnieuw samengesteld waardoor het karakter van het motief in expressie verandert. In Nederland zijn haar stoffen te koop bij Silvera.

http://bit.ly/2odGZNw  

http://bit.ly/2FijJoV 

 

 

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0