De wereld van de Haagse kunstenaar, 70 - Mansour Bakhtiar

In Pulchri Studio zag ik werken van Mansour Bakhtiar hangen in een gezamenlijke expositie met werken van Wanda Plantinga. Op Bakhtiar's schilderijen was een mollige vrouw met één groot oog te zien. Een groot gekromd zwaard bevond zich in haar nabijheid.

Een paar dagen later was ik bij Mansour Bakhtiar op bezoek in zijn grote atelier aan de Lange Beestenmarkt. De mollige vrouw was Eva, vertelt hij. Eva verleidde Adam ertoe van de appelboom te eten. Daardoor wordt zij een rivaal van God. De Eva van toen is sindsdien op zoek naar Adam om met hem een paradijs op aarde te hebben.

Eva in balans

Eva in balans’, onder die titel werden de twee grote schilderijen gepresenteerd. Bijzonder was, dat beide werken scheef opgehangen waren. Mansour: De schilderijen zelf zijn horizontaal perfect in balans; op het eerste schilderij met een gele lijn, op het tweede schilderij met een sofa. Maar ze hangen wel scheef. Daarmee laat ik zien dat Eva binnen de omstandigheden haar best doet een balans te vinden in haar bestaan. Alleen is dat 'bestaan' niet recht.

Er is een tweeledige impressie: wat er op het schilderij staat – en hoe het schilderij is opgehangen. Mansour: “Als kunstenaar wil ik graag een boodschap brengen, hoe hard die ook is.”

Mansour schildert heel vaak naakte vrouwen, zo ook op deze schilderijen. “Een Franse kunstenares merkte terecht op, dat de vrouwen op mijn schilderijen nooit erotisch zijn. En dat klopt. Ik laat alleen hun schoonheid zien.”

Wie is de mens?

Mensen en relaties tussen mensen – daar gaat het werk van Mansour over. “De gevoelens van een mens zijn heel belangrijk. Wie is de mens? Dat houdt me al jaren bezig. Naar onszelf kijken we veel te weinig”, vindt Mansour. “We kijken vooral naar buiten en weinig naar onszelf. In wat we buiten ervaren reflecteren we onszelf, maar daardoor zien we niet echt wie we zijn.”

Vandaar, dat het oog zo’n grote rol speelt in zijn werk. “Het oog is de ziel van het lichaam. Via het oog komen boodschappen binnen. In het begin van mijn schildersloopbaan maakte ik veel portretten. In de ogen van die gezichten begon steeds meer een verhaal te komen. Ik ben altijd wel met het oog bezig. De laatste 15/20 jaar heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt, waarin de inhoud van de ander vooral waarneembaar is via het oog.”

De christelijke religie bedient zich ook wel van 'het ene, almachtige oog'. Maar van een verbinding met religie is bij Mansour geen sprake. “Het is bij mij reëel, hoe het is. Wat zie ik in uw ogen en wat ziet u in mijn ogen? Wat is de boodschap tussen ons? Niet alleen hang ik geen religie aan; ik ben al  evenmin geïnteresseerd in politiek. Ik geloof in de mens. De mens is verbonden met alles:  geschiedenis, relaties, omgeving, cultuur. Ik probeer met elk schilderij het innerlijk van de mens naar voren te brengen.”

Grote doeken

Mansour is al 40 jaar professioneel kunstenaar. “Soms ging het moeilijk, soms heel makkelijk.” Hij is autodidact. “Ik heb altijd geprobeerd zelf alles uit te zoeken.”

Hij maakt grote doeken, de grootste is 2.80 x 6.00 meter. “Als ik grote doeken maak denk ik: ‘Ik loop in het doek; dan komt de boodschap beter uit.”

Hij denkt overigens nooit welke afmeting hij aan een werk gaat geven. “Meestal gaat het zo: Ik krijg een idee en ik denk ‘zo en zo moet het zijn’. Het wordt dan soms heel groot.” Hij denkt er niet aan of het verkocht zal gaan worden. “Daar ben ik niet mee bezig. Ik weet alleen dat het schilderij gemaakt moet worden.

Rust

Mansour is lid van Pulchri. Hij heeft er al een paar solotentoonstellingen gehad. Dit is de eerste duo-expositie. Behalve in Pulchri Studio, heeft hij in Amsterdam, PAN Amsterdam, Enschede, Den Bosch en in België geëxposeerd. Volgend jaar is het plan te exposeren in Groningen, Duitsland en Frankrijk.

We sluiten af met een filosofische gedachte. Mansour: “Ik wil schilderen en u, de kijker, laten zien wat ik bedoel. Van het schilderen wordt ik rustig. Ik probeer die rust aan de toeschouwer over te brengen."

http://mansourbakhtiar.com/

http://bit.ly/2ROjqIT 

 

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0