De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 54 - Leonard Passchier

De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 54 - Leonard Passchier

In de nevengeul bij Zwolle, niet ver van het veerpontje naar Hattem, drijven feloranje reddingsvlotten aangelijnd in het water. Ze zijn van het type dat gebruikt wordt op zeeschepen en bedoeld om in geval van calamiteiten voor langere tijd op zee te kunnen overleven. De vlotten vormen samen ‘pre Camping Zondvloed’, een werk / performance van Leonard Passchier ter gelegenheid van de IJsselbiënnale 2021.

Leonard Passchier is van jongs af aan bezig met het water en in het bijzonder met de zee. Hij groeide op aan de Zeeuwse kust, in Vlissingen. Daar was hij veel aan het strand te vinden.

Golven terugbeuken

“Samen met mijn broer dijkjes bouwen en proberen die zo lang mogelijk staande te houden tegen het opkomende water. De zee won altijd. Desalniettemin was dit ver uit het leukste spelletjes wat we speelden.” Een ander leuk spelletje was het ‘terugbeuken’ van golven. “Je ging in de branding staan en probeerde je staande te houden tegen de golven en als het kon terug te duwen tegen de golven, ook door de golven heen.  Altijd tevergeefs de golven, de zee won altijd.”

Spelen aan de zee

Na zijn middelbare school ging hij naar de zeevaartschool in Vlissingen. Maar dat was het toch niet helemaal. Na een jaartje besloot hij toch meer de creatieve en uiteindelijke de artistieke kant op te gaan. Twee jaar geleden is hij afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De zee en de zeevaart zijn z’n grote inspiratiebronnen. Het kunstenaarschap is voor hem inherent verbonden met het spelen aan de zee. 

Sleutelwerk

Heeft Leonard een sleutelwerk, een werk dat hem op een nieuw spoor zette? Dat heeft hij. Het is het video- performance werk ‘Vijf uur en twintig minuten’. “Het is een video werk waarin je een mensfiguur ziet staan voor een zee. Hierbij ik probeer de menselijke tijdbeleving af te zetten tegen de tijd, de omgeving die beweegt. In dit geval de zee met het opkomende water. Een cyclus van eb en vloed die ± 12 uur duurt. De intentie was om een hele cyclus te blijven staan maar dit is tot vier keer toe door verschillende redenen mislukt.”

Eb en vloed

De IJsselvallei is een totaal ander gebied dan de kust. “Het water wordt omringt door bomen. Toch zijn er veel gelijkenissen te trekken. Ook hier is er een vorm van eb en vloed,  echter met een heel andere cyclus, ééntje die zich over een jaar uitstrekt.  Ik vind het een schitterend gebied en had gelijk zin om er te verblijven. Zelf ga ik regelmatig kamperen met een reddingsvlot. En zo kwam van het een het ander was het idee voor de camping zondvloed geboren.”

Hoewel zijn werk zich vaak afspeelt op het snijvlak van video en performance art was de IJsselbiënnale voor hem een uitgelezen kans een werk te maken zonder lens. “Een werk waar de toeschouwer ook zelf de performer word door in het kunstwerk te overnachten.”

Performance / cursus

Helaas kreeg hij hiervoor geen vergunning. “Wel ga ik op 4 september een performance / cursus geven over hoe je kan omgaan met het stijgende water. Ik doe dat samen met de cursisten die dan ook tevens performers worden. De twee reddingsvlotten gaan we activeren en al dobberend op het water onderzoeken we wat er zoal aan boord te vinden is en hoe dat gebruikt kan worden.”

Hierbij een filmpje van een eerdere performance met een reddingsvlot: https://vimeo.com/user12760063

Afbeeldingen

1) foto Wim Eikelboom, 2) foto René Pot, 3) kamperen in de Ardennen, Leonard Passchier, 4) ten behoeve van de cursus, 5 - 7) camping zondvloed, 8) CZ container, 9) kamperen, 10) kamperen 2, 11) foto Gerlinde Schrijver, 12) video still Vijf uur en twintig minuten – 1, 13) video still Vijf uur en twintig minuten – 2, 14) portretfoto Leonard Passchier                

http://www.leonardpasschier.nl/
https://www.instagram.com/leonard_passchier/?hl=nl
https://ijsselbiennale.nl/programma/survival-cursus-leonard-passchier/

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0