De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 55 - Marie Claire Gellings

De wereld van de Rotterdamse kunstenaar, 55 - Marie Claire Gellings

We zitten in het Hilton ArtLab waar de tentoonstelling Recycling Value te zien is, met haar werk en dat van Lizan Freijsen.

Dagelijks post Marie Claire op architectuur geïnspireerde collages op Instagram. “Daarin neem ik grote vrijheid. Het gaat intuïtief. Geen regels, geen theorie, ‘gewoon’ maken!” Ze is totaal geen architect, maar het inspireert haar. “Ik koop vele architectuurtijdschriften en ook natuurtijdschriften en daarmee ga ik aan de slag op een intuïtieve manier.”

Collage bij Pictura

In de tentoonstelling worden de getufte tapijt- en behangwerken  van Lizan Freijsen - op basis van foto’s van vochtplekken, lekkages en beschimmelde oppervakken -  afgewisseld met grote collages van Marie Claire. Het combineert goed. Marie Claire: “Een aantal van mijn werken die hier hangen hingen vorig jaar oktober in Pictura in Dordrecht, maar dan als enorme collage van tien bij anderhalve meter. Dat heb ik in stukken gesneden en weer aan elkaar bevestigd als een nieuwe collage. De hoogte van anderhalve meter bleef hetzelfde.”

In die projectweken in Pictura onderzocht ze of ze haar ‘kleine’ dagelijkse werk met een formaat van A3, 25 bij 25cm en 40 bij 40 cm op een grotere manier zou kunnen maken.

Het grote gebaar

Lopend langs haar werken zien we achterin collages die ze wit heeft overgeverfd. “Ik vond het werk soms te illustratief. In deze collages zit het grote gebaar. Denken in lijnen, vormen en kleur komt hier goed tot zijn recht.” Iets verderop hangt een reeks witte jassen die uitloopt in een wit vlak op de bodem. Het was gebaseerd op vinex-nieuwbouw, een ‘blank slate’. Het hing ook eerder bij Pictura Dordrecht. Het materiaal is witte coulissen-stof. “Gebaseerd op een patroon-tekening. Architectuur is ook patroontekening, waar de opbouw van groot belang is.”

Marie Claire studeerde Mode op de Academie Beeldende Kunsten in Rotterdam. Na haar afstuderen in 1990 ging ze theaterkostuums ontwerpen en een tijdje later decors bouwen voor diverse theatergezelschappen. Sinds 1989 is ze als kunstenaar actief. Vanaf het jaar 2000 maakt ze collages. Daarnaast is ze docent Tekenen en Artistiek Onderzoek op de Willem de Kooning Academie, de opvolger van de Academie voor Beeldende Kunsten.

Uitwisseling

Wat is haar ervaring van het kunstleven? “Ik weet niet beter. Mijn hele leven was ik omgeven door kunst en kunstenaars.” Haar grootvader Karl Gellings creëerde de spuiters van de Hofpleinfontein aan het begin van de Coolsingel. Het zijn gestileerde waterlelies, gemaakt van smeedijzer. Haar vader Carl was in de vijftiger en zestiger jaren wereldberoemd in Rotterdam met de naar hem vernoemde modezaak ‘Cargelli’.  

In het theater werkte ze vaak met kleine gezelschappen. “Om als autonoom kunstenaar te kunnen leven is niet zo makkelijk. Daarom is het mooi dat ik er les bij kan geven. Levende kunst heeft met uitwisseling te maken. Ik vind het heel belangrijk je kunst te laten zien aan mensen en er gesprekken over te hebben.”

Dit is niet haar eerste duo- of groepsexpositie, ze deed er diverse.“Lizan Freijsen ken ik al lang. Voor deze tentoonstelling hadden we een goed gesprek over wat ons verbond. We bleken een vergelijkbare uitgangspositie te hebben die evenwel tot hele verschillende resultaten leidt. Dat maakt het juist interessant. We hebben elkaars werk omarmd.”

Openheid

Tot slot: wat is haar filosofie? “Kunst gaat over vrijheid en het lef die vrijheid te aanvaarden / aan te gaan. De basishouding is openheid.”

Afbeeldingen

1) Marie Claire Gellings, foto Judith de Rond 2) MC GELLINGS, Hilton Art Lab Rotterdam met Lizan Freijsen, foto Stijn Brakkee, 3) MC GELLINGS, Hilton Art Lab Rotterdam met Lizan Freijsen, foto Stijn Brakkee, 4) MC GELLING, Hilton Art Lab Rotterdam met Lizan Freijsen, foto Stijn Brakkee, 5) MC GELLINGS, Hilton Art Lab Rotterdam met Lizan Freijsen, foto Stijn Brakkee, 6)  houses & stuff 1, foto Pieter Gellings, 7) houses & stuff 2, foto Pieter Gellings, 8) What was is 1, foto Stijn Brakkee,  9) What was is 2, foto Stijn Brakkee,  10)  L'appartement et comment? Blanc 1, foto Stijn Brakkee, 11) L'appartement et comment? Blanc 2, foto Stijn Brakkee.

http://www.lostinparadise.nl/
https://www.instagram.com/marieclairegellings/ 

https://bit.ly/30WiDy2

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0