Eerloos, stijlloos

De op 6 oktober jongstleden overleden Hongaarse oud-president "Árpibácsi" Árpád Gönc wordt op 6 november om 3 uur 's middags begraven, 5 dagen na Allerzielen, 5 dagen nadat de Hongaren hun doden herdenken. Tot zover eigenlijk niets bijzonders, want iedere overledene wordt eens ter aarde besteld. 

Alleen, als oud politiek gevangene van het vroegere communistische/socialistische regime, als oud president, als een bij de meeste Hongaren hoog gewaardeerde intellectueel, wordt de begrafenis van Árpibácsi zo eenvoudig mogelijk gehouden.

Grafrede

Voor Árpibácsi geen plaats op de 'nationale' Fiumei úti begraafplaats waar alle grote Hongaarse namen begraven zijn, waar onder de grote man van de 1956 opstand Imre Nagy, neen, Árpád Göncz wordt begraven op een grote algemene onpersoonlijke begraafplaats, het Óbuda Temető. Voor geïnteresseerden: het kerkhof ligt binnen de Boedapester noordelijke stadsgrenzen in het 3e district, langs de hoofdweg nr. 10, die van Boedapest door de bossen naar Esztergom gaat.

De grafrede zal worden uitgesproken door de hoogstaande abt van de beroemde abdij van Pannonhalma, die de grafrede op persoonlijke titel, als vriend en oud (politieke) medegevangene van Árpibácsi zal uitspreken.

Als oud president was hij tevens de oud opperbevelhebber van het Hongaarse leger, maar zijn begrafenis krijgt geen protocol, dus ook geen militair eerbetoon.

Geen toespraak president

De huidige president János Áder houdt geen toespraak, regeringsleider - premier Viktor Orbán - ook niet, net zo min als de voorzitter van het parlement, die ook zijn mond zal houden. Er zullen geen vertegenwoordigers namens openbare instellingen zijn en ook de nationale media zullen er geen officiële aandacht aan besteden. De openbare instellingen zullen geen eer betonen en er zullen ook geen buitenlandse gasten worden uitgenodigd. Ze mogen natuurlijk wel komen, maar dan uitsluitend als privé personen, net als iedereen.

Voor Árpibácsi maakt het waarschijnlijk niet meer uit, maar voor zijn nabestaanden en met name voor zijn vrouw en zijn geest- en zielsverwanten is dit op zijn minst teleurstellend.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" (voor persvrijheid) op hun Facebook bladzijde. Voor de lezers die Hongaars kunnen lezen en geïnteresseerd zijn, hun link is https://www.facebook.com/sajtoszabadsagert/ , en hun link naar het betrokken artikel is https://www.facebook.com/sajtoszabadsagert/photos/a.175487312488054.30541.169854769717975/944947235542054/?type=3. Op het ogenblik dat ik dit schrijf is het artikel 10 uren oud, al 377 keer gedeeld en door 975 personen "ge-liked".

Er zijn redenen waarom ik niet kan aangeven of ik het wel of niet met het beleid eens ben. Die eer laat ik aan U, de lezer!

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1