Effie wachten... Bingo!

Laten we beginnen met de Effie. Effie is een onderscheiding, een prijs die qua belangrijkheid te vergelijken valt met de film "Oscars", dat zegt de wereldwijde Effie organisatie tenminste zelf, maar dan voor marketing en communicatie. 

In marketing kringen is de Effie even zo bekend en vooraanstaand als een bonte hond in een jacquet. Effie presenteert zichzelf op haar eigen website met internationale vertakkingen. Niet dat al die internationale Engelstalige vertakkingen even serieus worden bijgehouden, maar ze bestaan wel. Nationaal (wereldwijd) wordt er beter op gelet! Ik zal hier volstaan met de - voor nu - meest belangrijke Effie bronnen: de organisatie zelf: https://www.effie.org/worldwide/about , Nederland: www.effie.nl en Hongarije: www.effie.hu.

Vigadó

In Hongarije, daar gaat het hier om, wordt de Effie ook nadrukkelijk in de gaten gehouden en de zichzelf respecterende marketingfirma's en hun opdrachtgevers willen natuurlijk zo effectief mogelijk meespelen. Uiteindelijk zijn de opdrachtgevende firma's de prijswinnaars, want zij bepalen de doelstellingen, de aard en het karakter van de campagnes. Zij bepalen de productieomstandigheden en beïnvloeden de werkmentaliteit en de kwaliteit. Ze produceren meestal zelf de producten waar het om gaat.

De Effie's (Effie komt niet alleen) werden dit jaar in het Pester Vigadó uitgereikt. Het Vigadó ligt met uitzicht op de Donau nabij de Oostelijke Donauoever in het stadscentrum van Boedapest. Vigadó is een samengetrokken woord, een naam. "Vig" staat voor plezier en "adó" betekent zoveel als geven. Adó is ook de naam voor de Hongaarse belastingen, want die 'nemen' niet, nee, de belastingbetalers 'geven' hun bijdrage! Het Pester Vigadó is een oud, traditioneel en schitterend danspaleis waar de meeste groten der aarde wel eens geweest zijn. Gedanst wordt er niet meer zoveel, maar voor gala voorstellingen, concerten, chique banketten en, zoals nu, voor de Effie uitreikingen, een heel stijlvolle gelegenheid.

Soproni  

De belangrijkste reden voor dit bericht is dat de grootste prijswinnaar dit jaar HEINEKEN-Hungaria is. HEINEKEN-Hungaria is een besloten vennootschap (Zrt.), dochter van de grote multinational in Amsterdam en is gevestigd in Boedapest en heeft twee brouwerijen, in het Hongaars heten ze "bierfabrieken", in Sopron en, de belangrijkste, bij ons hier in Martfű.

Voor de duidelijkheid, ik heb het genoegen in Martfű te kunnen en mogen wonen, maar met de "bierfabriek" heb ik geen bemoeienis! Onze bierbrouwerij vierde dit jaar zijn/haar 30-ste verjaardag, maar is pas in 2003, via de Oostenrijkse Brau Union, in de handen van Heineken gekomen. Sedert 2007 is de naam HEINEKEN-Hungaria de officiële naam geworden.

De bieren die hier traditioneel gebrouwen werden, worden vanwege hun lokaal bekende naam en smaak door Heineken in ere gehouden en worden ook doorontwikkeld. In Hongarije is de "Soproni" (plaatsnaam waar de oudste brouwerij gevestigd is) heel bekend en heeft onlangs een zgn. "Fresh" update gekregen, een luxe bier zonder conservering, dus beperkt houdbaar met een teruggeef garantie voor de leveranciers, net zo bekend is het Hongaarse "Arany Fácán" (Goudfazant) bier, dat is geupdate met een iets sterkere "Arany Fácán-Kakas”) (goudfazant-haan(-tje)) bier. 

Sociale gezicht

HEINEKEN-Hungaria heeft in Hongarije niet alleen naam gemaakt met haar bieren en reclame campagnes, HEINEKEN-Hungaria laat zich ook met grote regelmaat van haar sociale kant zien. Bij festivals en bedrijfsmatig met uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Met zonne-energie, led verlichting, biogas, co2 reductie en nog veel meer maatregelen wordt het milieu in de gaten gehouden.

De huidige president-directeur van HEINEKEN-Hungaria, Joris Huijsmans, heeft hier met zijn staf op een zaterdagmorgen vanuit Boedapest openbare tuinen tussen flatgebouwen verzorgd. Heineken laat ook in de gemeenten waar zij brouwerijen heeft, de bevolking kiezen welke sociale organisatie een jaarlijks geldbedrag namens HEINEKEN-Hungaria mag besteden voor een door de gemeenschap gekozen doel en buiten de brouwerijsteden stelt Heineken via een oecumenische organisatie aanzienlijke fondsen beschikbaar voor sociale ondersteuning.

Oh ja, De verjaardag van HEINEKEN-Hungaria in Martfű is niet helemaal onopgemerkt voorbij gegaan. Het officiële gedeelte is met een symposium in het stadhuis van Martfű gevierd in aanwezigheid van onder andere de Nederlandse ambassadeur Scheltema, een regeringscommissaris, de provincie vice-voorzitter, en de bouwheer van de oorspronkelijke fabriek, gevolgd door een orgelconcert door - de in Martfű inmiddels populaire - organist Dr. Ad de Joode uit Dordrecht.

Open dag

Eind september werd de viering afgesloten met een open dag in de brouwerij en een uitstekend verzorgd bierfestival, met optredens door bekende Hongaarse groepen en de opbrengst van de bierconsumptie voor de Martfű stadsontwikkelingsorganisatie. ("Martfű-media" foto's van het bierfestival: http://www.martfu.hu/index.php?module=images&action=img_gallery&inframe=1&fname=2015.09.26_SORFESZTIVAL )

HEINEKEN-Hungaria is zeer verdiend met ELF Effies in de verschillende categorieën aan de haal gegaan, waaronder de allerbelangrijkste, de aan de top heersende Platina Effie

Voorwaar een Nederlands succes in Hongarije dat gevierd mag worden. Onze gelukwensen voor HEINEKEN-Hungaria en het hele management!

Foto 1: Joris Huijsmans die met een paar van zijn assistentes tuinonderhoud doet tussen de flatgebouwen in Martfű, 2: Luchtopname van de brouwerij in Martfű, 3. De HeinekenHungaria staf in het "trappenhuis" van het Vigadó met voor iedereen een herinnerings Effie, 4: mevrouw en meneer Goudfazant.

Voor de liefhebbers nog een paar Hongaarse linken meer. Misschien moet u eerst even uw geboortedatum invullen: jj-mm-dd, vanwege de alcohol-veilige leeftijd voor Heineken gebruik!

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1