Mienke Simon Thomas: 'Nederlands design doet niet onder voor Belgisch design of andersom'

Mienke Simon Thomas stelde samen met haar Belgische collega Frank Huygens de tentoonstelling Design Derby samen. Aanstaande vrijdag wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door koningin Máxima. Reden voor If then is now om de senior conservator een aantal vragen te stellen.

Mienke Simon Thomas volgde na haar opleiding aan de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven een studie kunst- en vormgevingsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Ze werkte enige tijd als freelancer en verleende haar medewerking aan Industrie & Vormgeving: het Nieuwe Bouwen in Amsterdam en publiceerde over meubelontwerper Cornelis van der Sluys. In 1989 startte zij haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dat leidde in 1996 tot haar dissertatie De leer van het Ornament. Versieren volgens voorschrift 1850 – 1930.

Boijmans
Sinds 1993 werkt Simon Thomas bij museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam als senior conservator toegepaste kunst en vormgeving. In die functie heeft Simon Thomas al een groot aantal tentoonstellingen op haar naam staan. Enkele voorbeelden: Art Nouveau en Art Deco in Nederland, Proeven is kopen en Johan Thorn Prikker: de Jugenstil voorbij.

In het huis van de senior conservator zal men echter geen grote verzameling kunstobjecten aantreffen. De interesse van Simon Thomas gaat niet uit naar het bezit van de objecten zelf, maar naar de wereld waarin zij tot stand komen en ontvangen worden. Zij voelt zich dan ook een historicus.

Inspiratie
Die interesse voor historie komt terug in de Design Derby, waar Simon Thomas de initiator van is. ‘Het concept van de tentoonstelling is kortweg een wandeling door twee eeuwen vormgeving aan de hand van thematische en (dus) chronologische geordende groepen. In elke groep zijn ongeveer evenveel Belgische als Nederlandse objecten te zien die met elkaar vergeleken kunnen worden,’ zo licht Mienke Thomas het idee achter de tentoonstelling toe. ‘Bij het 19de-eeuwse thema Roemrijk verleden, kan de bezoeker aan de hand van de objecten zien dat de Belgen zich uit nationalistische motieven vaak meer lieten inspireren door de middeleeuwen en de vroege renaissance, terwijl de Nederlander hun eigen Gouden Eeuw als voorbeeld kozen’.

Op Simon Thomas komen de Belgische objecten over het algemeen ‘iets mooier en verfijnder’ over. ‘Maar dat kan ook het verrassingseffect zijn. De objecten uit België heb ik pas kort geleden voor het eerst gezien. De Nederlandse kende ik al,’ verklaart ze haar uitspraak. ‘Ik heb niet het idee dat de kwaliteit van het design uit het ene land onder doet voor dat uit het andere land. Wel heb ik de indruk dat Nederland met de vernieuwingen nog steeds enigszins voorop lopen’.

Maatschappelijk betrokken
Één van die vernieuwingen is het Design Denken. Ofwel Design Thinking. Simon Thomas: ‘Het betreft hier de tendens dat ontwerpers zich eerder betrokken voelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen dan dat zij de aandrang voelen iets moois te maken’. Een goed voorbeeld van dit fenomeen is Bottom Ash Observatory van Christien Meindertsma. Met het project ‘Bottom Ash Observatory’ onderzocht Meindertsma langdurig en uiterst nauwkeurig het restant dat overblijft na de verbranding van huisvuil. ‘Naast Design Thinking wordt er ook aandacht besteed aan de trend Back to Back in de tentoonstelling,’ vertelt Simon Thomas.

De senior conservator zelf is – naar eigen zeggen – niet heel erg origineel en verassend in haar keuze van haar drie favoriete Belgische designontwerpen. Haar keuzes, De pianobank van Henry van de Velde, Le banc van Xavier Lust en De Sabenastoel van Alfred Hendrickx, kennen stemmen volgens haar overeen in hun sierlijke eenvoud en moderne uitstraling.

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0