Nederlandse designbloggers: 'Dutch design kent een grappige of opmerkelijke twist'

Hoe denken Nederlandse designbloggers over néerlands ontwerp op het gebied van kleding, sieraden, gebruiksvoorwerpen en meubelen? If then is now ging in het kader van de Design Derby op onderzoek uit en strikte Rick de Vlieger van Nederlandsedesign.com en Cor Noltee van Design Thinking by Doing om een aantal vragen te beantwoorden.

Blogs
Nederlandsdesign.com probeert op een laagdrempelige manier te laten zien wat Dutch Design inhoudt. De blog brengt nieuws, activiteiten en recensies van nieuwe ontwerpen van bekende en minder bekende designers uit Nederland. Rick de Vlieger ontwierp metalen meubelen en verkocht deze via zijn eigen webshop. ‘Om mezelf te gaan ontwikkelen, ben ik gaan bloggen,’ vertelt Rick. ‘De webshop is inmiddels allang gestopt, maar het bloggen ben ik blijven doen’. Voor Cor Noltee ging er in 1993 een nieuwe wereld open toen hij aanwezig was bij het congres Doorsof Perception, dat georganiseerd werd door het Vormgevingsinstituut. ‘Er werden letterlijk deuren voor mij open gezet na het bijwonen van de presentaties van de Belg Pattie maes van MIT en Horishi Ishi, een Japanse multimediakunstenaar. In die nieuwe wereld zag ik mogelijkheden door technologische verbindingen tussen mensen, dingen en omgeving,’ licht Cor zijn uitspraak toe. Zijn dagelijkse blog Design Doing by Thinking slaat een brug tussen de interesses van Cor: creativiteit, empathie en prototyping. Cor noemt zichzelf een Design Thinker.

Definitie
Dat nadenken over design komt terug als ITIN aan beide heren vraagt wat zij onder ‘design’ verstaan. Immers, de definitie van ‘design’ is breed. Die brede opvatting bevestigt Cor: ‘Design is het transformeren van een huidige situatie in een gewenste situatie. En dat kan een product, dienst of een ruimte zijn’. Rick’s definitie is enger. ‘Vrijwel alles wat we om ons heen zien is bedacht en vormgegeven,’ aldus Rick. Zijn definitie is wellicht gevoed door het feit dat Nederlandsdesign.com enkel en alleen blogt over meubels. ‘Simpelweg omdat dat onze interesse is’.

Twist
Op de vraag wat Dutch Design kenmerkt, zijn de heren het over het antwoord met elkaar eens. ‘Slim, strak en simpel, met een vleugje humor,’ luidt het antwoord van Cor kort en bondig. ‘Dutch Design wordt vaak gekenmerkt door zijn eenvoud,’ vult Rick daaraan toe. ‘Met een grappige of in ieder geval opmerkelijke twist. Die twist kan komen door hedendaagse voorwerpen of materialen op een andere manier te gebruiken, maar ook door innovatieve technieken toe te passen, waardoor het meubel een goed verhaal krijgt,’ aldus Rick. Cor knikt instemmend met deze uitleg.

Trutteschudder
Zijn favoriete Nederlandse designobjecten zijn de DAF (‘de trutteschudder met jarretelaandrijving’), het Real Time Project van Maarten Baas en de Smart High way van Studio Roosegaarde. Maar zo stelt hij: ‘het maakt mij niet uit waar de designer vandaan komt, zolang zijn producten maar een belofte voor geluk zijn’. Rick daarentegen kiest unaniem voor Dutch Design, als hem de keuze wordt voorgelegd tussen ontwerpers uit Nederland of het buitenland. Één favoriet heeft hij echter niet. ‘Het zijn er te veel om op te noemen’. Rick verwijst de lezer door naar zijn website. Wel verklapt hij aan ITIN zijn design top drie. ‘Ik vind de Bone chair van Joris Laarman geweldig. Ook de Cinderella table van demakersvan vind ik heel goed. Een absolute klassieker vind ik nog altijd de 85 lamps van Rody Graumans’.

Onafhankelijk
Een trend die Rick signaleert in de technologie is 3D printen. ‘Het biedt vele mogelijkheden, maar tot nu toe wordt het nog beperkt toegepast bij het vervaardigen van design,’ licht Rick toe. ‘Daarnaast biedt internet nog steeds veel mogelijkheden voor met name onafhankelijke ontwerpers. Door de opkomst van platforms als Etsy en Puik art hoef je als onafhankelijke ontwerper niet meer je ontwerp aan een meubelmerk te verkopen om je brood te verdienen, maar kan je het zelf op de markt brengen. Dat vind ik wel heel leuk’. Rick en zijn medebloggers van Nederlandsedesign.com doen in een andere vorm mee aan deze trend: ‘Wij schrijven veel over onafhankelijke Nederlandse ontwerpers, daarmee proberen wij hen te steunen’.

Duurzaam
Volgens Rick neemt duurzaamheid nog steeds een belangrijke plaats in. ‘Maar dat deed het twintig jaar geleden ook al. Wat dat betreft is er niet heel veel veranderd’. Cor vult Rick aan: ‘Door eerst goed te kijken naar waar gebruikers behoefte aan hebben of wat ze juist tegenhoudt, kun je de vragen formuleren waarmee ontwerpers ideeën kunnen bedenken. Ook dat is duurzaamheid’. Volgens Cor hebben we anno 2015 – levend in een wereld van overvloed - steeds meer behoefte aan ontwerpen die onderscheidend zijn. Niet alleen uiterlijk maar ook innerlijk. Ontwerpen die ontworpen zijn vanuit de behoefte van de gebruiker.’IDEO noemt dit Human Centered Design,’ aldus Cor.

Toiletpot
Beide heren zijn vast van plan om de Design Derby te bezoeken. Het lijkt Rick vooral leuk om de ontwikkeling van design in België te bekijken. ‘Wij focussen ons op Nederlandsdesign.com logischerwijs op Dutch design, dus ik ben heel benieuwd wat er over de zuiderburen verteld wordt. Misschien geeft het wel inspiratie voor een nieuwe website,’ lacht Rick. Cor heeft zich voorgenomen om de tentoonstelling met een Belgische vriend te gaan bekijken. Grappend: ‘Hij leest mijn blog elke dag op het toilet. Mijn blog en de toiletpot is al 794 verhalen een krachtige Nederlands-Belgische verbinding waar Marcel Duchamp jaloers op zou zijn’.

19 juni aanstaande wordt de Design Derby door koningin Máxima geopend in Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De Design Derby is een tentoonstelling van 200 jaar Belgisch en Nederlands design. In chronologische volgorde zullen er zo’n 500 objecten naast elkaar worden gezet. Zo wordt er een overzicht gecreëerd. Na de zomer reist de tentoonstelling door naar het Designmuseum Gent.

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1