Prentenboek, deel 1

Heerlijk, om in deze sinterklaastijd over prentenboeken te dromen en herinneringen op te halen. Prenten die al dan niet ingekleurd konden worden. Prenten over bloemetjes, boompjes, beestjes, natuur, autootjes en natuurlijk ook over mensjes. Eerst kleine mensjes, dan wat grotere mensjes en wanneer die mensjes grote mensen werden, gingen verschillenden van hen zich met politiek bemoeien en werden ze onderwerpen voor spotprenten. En zo blijven prenten door het hele leven heen actueel.

Niet iedereen begrijpt die spotprenten even snel en eenvoudig, alhoewel die prenten meestal gebaseerd zijn op bestaande of nieuwe situaties en daarmee de spot drijven. Voor de 'een' onmiddellijk duidelijk, voor de 'ander' niets zeggend, omdat die 'ander' de realiteit niet (genoeg) kent.

Militaire dienstplicht

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Hongarije. Iedereen heeft wel eens in het een of andere kader over Hongarije gehoord, gelukkig is Hongarije ook al door miljoenen mensen bezocht, hebben zich zelfs niet Hongaarse bedrijven in Hongarije gevestigd, al dan niet als dochter ondernemingen, waaronder zelfs hele grote commerciële namen zoals Philips, Unilever, KPMG, Heineken, maar ook Suzuki, Mercedes, Audi en nog heel veel meer. 

Iedereen met een beetje interesse in Hongarije heeft ook wel iets gehoord over typische Hongaarse opvattingen en over de min of meer zeldzame Hongaarse politiek. Vaak horen we dan op de achtergrond wat generaliserende opmerkingen. Dat doet mij denken aan heel erg lang geleden, toen ons in de eerste weken van de militaire dienstplicht werd voorgehouden dat we ons beschaafd moesten gedragen. We moesten niet dronken (of nog erger) over straat gaan want in de publieke opinie zou dan het hele Nederlandse leger dronken (of nog erger) over straat zijn gegaan...

Spotprenten

Nu is Hongarije gezegend, of is het behept, met een democratisch gekozen regering die, zoals gebruikelijk, niet ieders mening volgt, of uitdraagt. Sterker nog, een regering die alleen door het wettig maken van mathematische trucs een meer dan 67% meerderheid in het parlement heeft genomen, zonder ook maar de helft van het aantal uitgebrachte stemmen te hebben gekregen. Zowel in de binnen- als in de buitenlandse politiek krijgt de regering de nodige kritiek te verwerken die deels in de vorm van spotprenten in de media wordt geuit. Voor Hongaren duidelijk en (taalkundig) niet mis te verstaan, voor buitenstaanders niet altijd even logisch of duidelijk, maar even zo goed interessant om de achtergronden te kennen.

Een aantal spotprenten uit de duizenden spotprenten die bestaan zal ik plaatsen. Soms met de Hongaarse teksten vertaald, anders met een omschrijving van de oorzaak die de afbeelding uit wil stralen. Veel prenten komen van niet-tekenaars die 'gemakshalve' foto's manipuleren. De prenten zijn mijn eigen selectie uit de laatste paar weken. Prenten met een gemene en grove intentie en prenten met een smadelijke achtergrond, zoals verwijzingen naar Hitler, Nazi's enz, zijn er ook genoeg, maar die zal ik niet weergeven. Afhankelijk van de reacties zal ik verder selecteren en plaatsen.

Pinoccio

1. en 2. De Hongaarse regering houdt er van om billboards langs de weg te plaatsen die vertellen hoe goed de regering het wel doet en welke resultaten ze hebben bereikt. Het eerste regeringsbord vertelt bijvoorbeeld dat 'wij willen niet dat illegalen zich vestigen' met als ondertitel: 'De Hongaarse reformatie (ontwikkeling) werkt.' Het tweede bord is een variant van een oppositiepartij dat op een vergelijkbaar bord met een foto van de regering dat zegt: 'politieke en morele crisis, armoede, brengt schande over ons' en 'gestaag liegen, niet te geloven, oh Hongarije'.

3. Deze foto kan zonder woorden: De Hongaarse premier Viktor Orbán in een zetting waarbij hij als een niet eerlijke Pinoccio wordt afgebeeld. 

4. De miljoenenvraag: wat is de titel van dit boek? Harry Potter, deel 58?, iPhone 17 handboek?, belastingaangifte 2013?, de leugens van Viktor? (Viktor Orbán, de premier).

Fidesz

5 Terwijl wij stelen, maken jullie alleen maar billboards. Een duidelijke verwijt aan de regering en hen, die de billboards langs de weg voor de Fidesz regeringspartij vervaardigen. 

6. Wij wachten totdat de Fidesz (regeringspartij) haar nieuwe bijbel schrijft.

7. De nieuwe Zweedse Grippen jachtvliegtuigen, naar Hongaarse specificaties, zijn gearriveerd.

8. M1 (eerste Hongaarse televisienet), 100% Fidesz (regeringspartij), 0% kijkdichtheid, kosten 80 miljard Forint (ongeveer 266 miljoen Euro!)

9. 'Leve de Hongaarse vrijheid, Leve ons 'thuis', wij waren nog nooit een multiculturele gemeenschap
Uitspraken van Viktor Orbán in dit jaar, bij een afbeelding met 13 in Hongarije bekende oud-staatslieden, waarvan er slechts 4 echte Hongaren waren!.' 

Intensive care

10.  De leider uit Felcsút (het dorp waar Viktor Orbán woont) schrikt wakker en zijn vrouw vraagt wat er aan de hand is. Hij heeft slecht gedroomd. Stel je voor, de economie draait op volle toeren, de mensen leven in goeie doen, de Forint is ijzersterk... Allen is Viktor niet meer de leider.

11. Iedereen moet rustig blijven! Er komt geen 33% BTW op levensmiddelen. Het blijft bij het bestaande lage 27%! Er komt alleen 6% bij voor de levensmiddelen warenhuizen... (en dat wordt aan de klanten doorberekend...)

12. Zonder woorden.

13. Dit ook!

14. Als iemand ooit nog durft te beweren dat het met Hongarije beter gaat, zal ik hem hiermee naar de Intensive Care helpen!

 

Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0