Royals & Rebels – British Fashion | Kunstmuseum Den Haag

Royals & Rebels – British Fashion | Kunstmuseum Den Haag

De tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion geeft een beeld van hoe invloedrijk de Britse mode is. Neem Royal Ascot, de paardenrennen, waar strenge kledingvoorschriften gelden en de hele wereld meekijkt naar zowel de outfits als de hoeden die hier worden gedragen.

In de tentoonstelling en de bijbehorende catalogus is hier ruim aandacht voor. Er is bovendien nog een bijzonder element aan de tentoonstelling toegevoegd dat hierbij aansluit: er zijn twee hoeden te zien die Hare Majesteit Koningin Máxima heeft gedragen bij de kroning van koning Charles III en de paardenrennen van Royal Ascot. Deze bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen is dankzij de koningin mogelijk gemaakt.

De Britse tradities

Glooiend gras, de London subway, op de high tea bij The Queen: in de tentoonstelling Royals & Rebels waan je je in een opname van Bridgerton, in the City of op de Schotse Hooglanden. Naast het werk van vele Britse ontwerpers, komt in Royals & Rebels ook werk aan bod van ontwerpers die beïnvloed zijn door Brits design of Britse tradities.

De bruikleen van Koningin Máxima past daar dan ook heel goed bij. Een van de hoeden is door de Nederlandse hoedenontwerpster Berry Rutjes gemaakt en is door Koningin Máxima gedragen op het groene gras van Royal Ascot in 2019. Het is een fragiele hoed met bruine bloemen, gemaakt van veertjes.

Tijdens het dragen komen deze prachtig in beweging. Een tweede ontwerp dat in het Kunstmuseum wordt getoond is een lichte hoed van Philip Treacy en deze oogt bijna als een sculptuur. De koningin heeft deze gedragen tijdens de kroning van Koning Charles III in mei van dit jaar.

Andere highlights

Eerder is al bekendgemaakt dat in de tentoonstelling ook twee outfits van Lady Diana te zien zijn, evenals de Vivienne Westwood-trouwjurk die actrice Sarah Jessica Parker droeg in Sex and the City en recent in de serie And Just Like That. Andere highlights zijn onder andere de Rainfall Coat, een ontwerp van de jonge, talentvolle ontwerper Robert Wun die ook al creaties mocht ontwerpen voor sterren als Adèle, Lady GaGa en Beyoncé.

Deze zwarte mantel en paraplu uit zijn haute couture collectie voorjaar 2023 zijn bezet met Swarovski-stenen. Gezien de populariteit kan dit schitterende ontwerp pas later dit najaar aan de tentoonstelling worden toegevoegd. Verder zijn er ontwerpen te zien waarvan beroemdheden als Mick Jagger, de Sex Pistols, Boy George en Madonna vergelijkbare exemplaren hebben gedragen. En in sommige zalen krijg je het gevoel dat je op de set van The Crown staat.

Van 9 september tot 7 januari 2024 

https://www.kunstmuseum.nl/nl

https://haagsedingen.nl/

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0