Sparen

Voorjaar 2007. De meivakantie zit erop, de cursussen bij het vrouwencentrum zijn hervat.
De eerste lesdag is zoals altijd onrustig. Orde houden valt niet mee. Mijn Chinese cursisteskunnen er wat van. Van praten.Ik ben streng. Er moet Nederlands gesproken worden. Soms houden ze zich daar niet aan. Dan wordt er toch snel iets in het Chinees gezegd. “Over de les, hoor!” Jaja…Op enig moment grap ik voortaan strafgeld te vragenvoor iedere overtreding.Het idee wordt met gejuich ontvangen: vijf cent per keerspreken we af. De opbrengst gaat bij het ‘normale’ spaargeld. Iedere maand leggen we namelijk iets opzij. Daarvan gaan we uit eten in de week vóór de zomervakantie.

Ik neem van thuis een klein bruin spaarvarken mee. Komt dat even goed uit: het is het jaar van het varken. Het jaar erna is het het jaar van de rat. Zie daar maar eens een passende spaarpot bij te vinden. Gelukkig kan een collega goed boetseren en voilà, daar is onze rattenspaarpot. Na de rat komt de os. Voor dat jaar levert de firma Blokker à raison van drie euro een mooie spaarpot in de vorm van een blije koe. Echt Nederlands volgens de vrouwen. Daarna raakt het in het slop, want een tijgerspaarpot is nergens te vinden en de boetserende collega werkt inmiddels elders. Weblijven de koe maar gebruiken. Na het jaar van de tijger komt 2011, het jaar van het konijn, mijn geboorteteken.Jammer, er is nergens een konijnenspaarpot te vinden. Het varken magweer van stal.

Mijn Chinese cursistes hebben een hoge pet op van het teken konijn. “Wijze mensen, die nooit ruzie maken”, zeggen ze. Wie ben ik om het te betwisten?Ik word dat jaar zestig, een speciale mijlpaal volgens de Chinese cultuur. Zodoende wordt mijn verjaardag extra groot gevierd op de wekelijkse cursusdag. We doen zelfs karaoke! Tot mijn verrassing krijg ik van één van de vrouwen een goudkleurig spaarvarken cadeau. Ze heeft hem in China gekocht toen ze daar op familiebezoek was.Nu hebben we twee varkens. Dat komt goed uit, want we hebben inmiddels een parallelgroep voor de Nederlandse les.

Al met al sparen we al die jaren goed, ook omdat de vrouwen regelmatig een fooitje in de spaarpotjes stoppen. Ieder jaar wordt er lekker samen gegeten, meestal in een Kantonees restaurant. Het eten isdaar altijd voortreffelijk, evenals de heerlijke jasmijnthee.

Helpt de boete tegen het stiekem Chinees praten? Amper. Hijleidt zelfs tot meer onrust, omdat de vrouwen erg op elkaar letten en onmiddellijk “vijf cent!” roepen als iemand in de fout gaat. Dan barst de hele groep in lachen uit. En voordat het dan weer stil is…Maar gezellig is het wel. Heel gezellig!

Het is maar goed dat ik in 2011 met de VUT ben gegaan. Na het konijn kwamen de draak en de slang en binnenkort galoppeert het paard het nieuwe Chinese jaar binnen. Moeilijke spaarpotten zogezegd. Toen ik stopte met lesgeven, heb ik het gouden varken achtergelaten. De kleine bruine staat weer waar hij hoort: op stal bij mij thuis in de rommelkamer, waar hij rustig wacht op 2023. Dan krijgt hij een jaar lang een ereplaats in mijn huiskamer.

Januari 2014, José Scholten.

Naschrift: dat het geheugen onbetrouwbaar is, bleek toen een ex-collega me een foto van het gouden varken stuurde. Het bleek een koe! De gouden koe doet nog steeds dienst in de Nederlandse les.

 

 

Jaar:
2000 / 2011
Circa:
Nee

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0