There is more to the picture than meets the eye

De hele maand juni is er in Marcello’s Art Factory and Rock Gallery de tentoonstelling ‘JACK ROCKS | Zeefdrukken en collages van Jack Wilms’ te zien.

“Ieder werk van mij heeft wel een link met rockmuziek, de eerste inspiratie voor mijn werk is vaak een liedje”, vertelt Jack mij op de opening. Van ‘Tutti Frutti’ van Little Richard’, ‘Déjà Vu’ van Crosby Stills Nash & Young,  ‘Sign o' the Times’ van Prince tot ‘Art of Almost’ van Wilco.

Hey Hey My My

Een liedje springt er uit: ‘Hey Hey My My’ van Neil Young. Jack Wilms: “Met name de zin de zin ‘There is more to the picture than meets the eye’ vat mijn werk perfect samen.

Je zou het zijn sleutelwerk kunnen noemen, zij het dat elk werk van Jack Wilms dezelfde filosofie uitdraagt. “Van dat standpunt uit gezien heb ik geen sleutelwerk in mijn totale werk.

Wel wil ik dat elk volgend, nieuw werk een sleutelwerk in mijn totale werk wordt. Dat sleutelwerk hoop ik dus nog vele malen te maken…”

Zeefdrukken en collages

Jack Wilms haalt zijn inspiratie uit comics, cartoons, symbolen, taal, rockmuziek en fotografie. Daar maakt hij vervolgens zeefdrukken en collages van waarin uitersten en contrasten worden samengevoegd. Letterlijk en figuurlijk.

“Zo breng ik de discussie op gang, hoognodig in deze tijd van populisme en ongenuanceerd twittergeweld. Elk verhaal heeft meerdere kanten die belicht moeten worden wil men tot een zuiver oordeel komen, letterlijk versus figuurlijk, objectief versus subjectief. Je zou het sociaal-culturele kunst kunnen noemen.”

Mocht de toeschouwer echter geen boodschap aan Jack’s ‘boodschap’ hebben, dan heeft hij daar geen moeite mee. “Als die toeschouwer zijn eigen verbeeldingskracht aan het werk zet, vind ik dat zelfs een pré.”

Spiegel

Jack Wilms is sociaal-cultureel werker in Noord-Limburg. Hij werkt dus mee aan een betere samenleving. “Dat kun je inderdaad zeggen. Maar een betere wereld begint bij jezelf en het is niet meer dan vanzelfsprekend dat ik daar met mijn vrije werk een bijdrage aan wil leveren… Kunst hoort de samenleving een spiegel voor te kunnen houden.”

Jack Wilms studeerde in 1981 af aan de Stadsacademie voor Toegepaste  Kunsten in Maastricht als Grafisch Vormgever c.q. Publiciteitsvormgever. Hij ging werken als ontwerper/werktekenaar in de reclame. Hij werkte onder andere voor het Dagblad voor Noord Limburg.

Ondertussen maakte hij als autodidact zich het zeefdrukken eigen. “Toen begon het te kriebelen, ik kreeg de drang iets persoonlijks te creëren.” Dat gevoel werd steeds sterker en het resulteerde in mijn eerste solotentoonstelling in 1989.

Uitersten en contrasten

Maar in 1991 sloeg het noodlot toe. Jack viel van zijn fiets met als gevolg een schedelbasisfractuur.  Drie weken lag hij in coma en moest na het ontwaken weer leren lopen en praten. “Op dat moment was ik werkzaam als professioneel zeefdrukker en in de nasleep van dat ongeluk raakte ik zo gefrustreerd in het bedrijfsleven dat ik ontslag nam en onvoorwaardelijk voor de vrije kunst koos. Het oudste, mooiste en slechtst betaalde beroep ter wereld. Uitersten en contrasten smolten samen, iets wat een leidraad in mijn kunst werd.”

In 1992 startte hij een zeefdrukkerij op bij Activiteitencentrum Vorkmeer in Panningen,

De Stichting Vorkmeer is een welzijnsstichting  binnen de gemeente Peel en Maas. Na enkele jaren kon hij in 1996 aan de slag in het Activiteitencentrum en werd hij sociaal- cultureel werker in combinatie met het beheer van de zeefdrukkerij.

“Helaas werd Activiteitencentrum Vorkmeer enkele jaren geleden slachtoffer van de economische crisis en was ik genoodzaakt een nieuw onderkomen c.q. atelierruimte te zoeken.” Die vond hij bij GRIJP, ook een instelling voor sociaal-cultureel werk. Hij is nu bezig bij GRIJP een nieuwe zeefdrukkerij op te zetten.

De tentoonstelling bij Marcello’s Art Factory and Rock Gallery is nog de hele maand juni te zien.

Neil Young – Hey Hey, My My

Hey hey, my my
Rock and roll can never die
There’s more to the picture
Than meets the eye.

Hey hey, my my.
Out of the blue and into the black
You pay for this, but they give you that
And once you’re gone, you can’t come back

When you’re out of the blue and into the black.
The king is gone but he’s not forgotten
Is this the story of johnny rotten?
It’s better to burn out ‘cause rust never sleeps
The king is gone but he’s not forgotten.

Hey hey, my my
Rock and roll can never die
There’s more to the picture
Than meets the eye.

Afbeeldingen

1) BLESSED, 2)  FANTASY, 3) FRAMED, 4) HEY HEY MY MY, 5) INSIDE JACK WILMS, 6) JACK WILMS, 7) MONEY, 8) NOW, 9) ONE, 10) SIGN OF THE TIMES A, 11) SIGN OF THE TIMES B, 12) SIGN OF THE TIMES C, 13) SIGN OF THE TIMES, 14) SUFFER   

https://sites.google.com/site/jackscreenprints/
https://marcellos.nl/rock-gallery-den-haag/on-show-now/
http://vorkmeer.nl/
https://www.grijphetleven.nl/

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0