Vergeten groente nr. 18: Schorseneer

Vergeten groente nr. 18: Schorseneer

Schorseneer, ook wel zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, asperges voor de arme man of winterasperge genoemd is een vergeten, ouderwetse groente. Het zijn lange, dunne wortels met een bruine schil.

Het schoonmaken is veel werk. Maar het loont de moeite, want het heerlijk! De smaak herinnert aan artisjok, asperge en oesters.

Wintergroente

De grote schorseneer (Scorzonera hispanica) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae), waarvan de langwerpige, donkere wortels als groente gegeten worden. Het is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. Schorseneren zijn een typische wintergroente, met de grootste aanvoer in februari. Schorseneer is van september tot en met februari verkrijgbaar van Nederlandse bodem.

Uit Spanje

Schorseneren komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Meestal wordt Spanje vermoed, waar de plant wild vrij algemeen voorkomt; vandaar ook de soortnaam hispanica. Het woord Schorseneren komt via het Franse scorsonère van het Spaanse escorzonera.  Ze werd lange tijd enkel voor medicinale doelen geteeld; ze zouden onder andere helpen bij wondkoorts, adderbeten en pest. Pas rond 1700 begon men de wortel als groente te gebruiken. Daarna breidde de teelt zich vrij rap over heel Europa uit. Mogelijk werd de bevordering tot cultuurplant erdoor bevorderd dat de bladeren als voedsel voor zijderupsen gebruikt werden.

Veel mineralen

De schorseneer bevat veel ijzer, vitamine B1 (thiamine), B11 en C, kalium, fosfor, koper en calcium. Hiernaast zijn in de schorseneer ook de fytonutriënten asparagine, inuline, choline en laevuline aanwezig.

Inuline is een vezel die suikers langer vast houdt in het lichaam waardoor deze gelijkmatig opgenomen worden en geen piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Om deze reden zijn schorseneren bij uitstek geschikt voor diabetici. Hiernaast heeft inuline een prebiotische werking, het stimuleert de groei van goede bacteriën in de darmen waardoor mineralen en vitamines beter worden opgenomen en ons immuunsysteem versterkt wordt.

Schorseneren zijn licht verteerbaar, mede door de thiamine in de schorseneer. Thiamine ondersteunt de aanmaak van enzymen die proteïnen kunnen afbreken tot stoffen die opneembaar zijn voor het lichaam. Het ondersteunt bijvoorbeeld de productie van maagzuur.

Hoe te gebruiken

Schorseneren kun je zo gebruiken:

• Koud in een salade met partjes sinaasappel
• Als asperges met gekookt ei en ham
• Met prei en roomsaus
• In soep
• Met gebakken ui, paprika en champignons
• Gegratineerd met verschillende sausjes

Het waterliniegebied

In het waterliniegebied is er veel belangstelling voor het zelf telen van groenten, ook de heel oude. Zo is er in en rond Utrecht veel activiteit, onder andere bij UFF (Utrecht Food Freedom) en in de Workshop Koningshof. Het Happyland Collectief heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar voedselvoorziening rond Utrecht door de eeuwen heen. Dat heeft een mooi document opgeleverd. Zie de bijlagen van dit bericht.  

Met dank aan:Veggipedia.nl, wikipedia.org, mmv.nl, verseoogst.nl

https://www.utrechtfoodfreedom.nl/
https://www.visitutrechtregion.com/nl/wat-te-doen/waterlinies/nieuwe-hollandse-waterlinie
www.hetsmaakmuseum.nl      

Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0