Waterlinielandschap als onderduikadres

Fortwachter Reinderts tijdens de Tweede Wereldoorlog
 
Het was een zaterdag in september toen de boswachter van Natuurmonumenten het hek van Fort in de Botshol had open gemaakt. Aan een tafel met een themosfles koffie zaten een paar mensen, waaronder ikzelf, de dag voor te bespreken. Het fort is normaal niet toegankelijk maar werd die dag opengesteld voor het publiek en met een lekker najaarszonnetje kwamen veel fietsers langs voor een bezoek. Een van de eerste bezoekers was met de auto gekomen, liep naar de tafel en begroette mij bij mijn naam.
 
Na de eerste verbazing begreep ik dat het Fred Reinderts moest zijn, die ik echter nog nooit eerder had ontmoet. Zijn vader was hier fortwachter geweest en natuurlijk kwam hij weer kijken op het fort van zijn jeugd. Enkele jaren eerder, in 2006 had ik een e-mail van zijn broer Piet ontvangen en na enige tijd werd er een houten kist met inhoud bij mij thuis afgegeven. Hun informatie en het materiaal in de kist heb ik gebruikt om een biografie over hun vader te schrijven voor op mijn website.
 
De kist was gebruiikt voor de persoonlijke uitrusting van hun vader die in de meidagen van 1940 had gediend bij de Koninklijke Marine en in 1942 kwam het gezin op het fort wonen. In de kist zat de koperen sleutelhanger van de schuif van de waterinlaat van het fort en twee oude foto's. De kleinste foto toonde het gezin voor de fortwachterswoning en was zeer gefromfraaid omdat hij die foto altijd in zijn portemonnaie bij zich had. De andere foto was groter en in betere staat maar ook veel mysterieuzer omdat het een groepsfoto van het verzet was en daarmee de enige herinnering aan zijn ondergrondse werk.
 
De foto is ongetwijfeld kort na de bevrijding in mei 1945 genomen en is een groepsfoto van de ernstig kijkende en bewapende mannen van de ondergrondse Binnenlandse Strijdkrachten (B.S.). Fortwachter Reinderts staat rechts vooraan in zijn Marine-uniform. Volgens zijn zoons had hij een eigen pistool en verborg hij onderduikers in de fortwachterswoning. Als de Duitsers kwamen controleren dan trokken de onderduikers de polder in en konden ze weer terugkeren als er uit een raam van de buren een laken hing. De fortgracht gaf ze vis, de weilanden eendeneieren en soms een schaap als voedsel.
 
Op de foto zijn rechtsboven twee borden te zien. In de achtergrond "B.S. Vinkeveen" en ervoor "15 mei 1940" (de datum van de capitulatie) met een neerkijkend mannenhoofd. Middenvoor is, vermoedelijk op een schoolbord, een cilinder aan een parachute getekend en dat zal verwijzen naar de dropping van wapens en uitrusting. Erachter staat een bord dat het niet heeft over een dropping maar "6-7 sep 44 sabotage-nacht".Net als op de Nachtwacht is er een meisje in een witte jurk zichtbaar, helemaal links achter de wagen. Op die wagen staat een bord "Umleitung. Weg versperrt. Durchfahrt uber Hauptweg. 2000 m". Voor de foto heeft men er een extra, alles verklarend, bordje bij geplaatst: "Om de Moffen van het terrein te houden werden deze borden geplaatst". En toch, "Moffen" hebben ze met een hoofdletter geschreven...
 
(Gebaseerd op informatie van Piet en Fred Reinderts.)
Circa:
Nee

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1