Monument ter herinnering aan de slag bij Waterloo (Den Haag)

Horizontal tabs

Beschrijving

Op het Plein 1813 in Den Haag (een ovale rotonde) staat het monument ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon, de onafhankelijkheid en de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813.

De Belgische beeldhouwers Jacques Jaquet (1830-1898) en zijn broer Joseph construeerden op een sokkel vier beelden en een beeldengroep. Daar bovenuit torent de triomferende Nederlandse maagd. 

Aan de stadzijde prijkt koning Willem I, die de eed aflegt op de Grondwet. Aan de Javastraatkant is het drietal afgebeeld dat de terugkeer van Oranje voorbereidde: Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum. Aan beide zijkanten zijn vrouwenfiguren geplaatst die de Godsdienst en de Geschiedenis personifiëren.

Scheveningse pink

Op 19 november 1813 gingen Jacob Fagel en Hendrik George de Perponcher Sedlnitsky met een Scheveningse pink naar Engeland om de Prins van Oranje in te lichten over de toestanden in het land en te vragen om zijn terugkeer. Op 30 november kwam de prins dan ook in Scheveningen aan land.. Men zegt dat vanaf de plek waar nu Plein 1813 ligt, te zien was dat de prins in aantocht was. Vandaar dat daar het monument moest komen.

Eerste steen

De eerste steen voor het monument werd op 17 november 1863 gelegd door Koning Willem III. Het monument werd onthuld op 17 november 1869 door Prins Frederik der Nederlanden. Het geheel is een ontwerp van architect Willem Cornelius van der Wayen Pieterszen.

In 1954 waren de beeldengroepen zo aangetast dat er replica's gemaakt moesten worden. Deze werden gemaakt door Rijnlands Kunstgieterij. in 2004 is het monument opnieuw gerenoveerd en in 2007 zijn de bronzen beelden in de was gezet om ze tegen klimatologische invloeden te beschermen.

Adres

Plein 1813 midden op het plein
2514 Den Haag

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0